Bookstagram zajednica otvorila ČBF

Juče smo otpočeli Čumić Book Fest razgovorom sa tri predivne dame, Natašom, Sarom i Tijanom, koje su sa nama podelile utiske o svojoj knjiškoj opsesiji, posavetovale kako izabrati pravi naslov u pravom trenutku i preporučile neke sjajne romane, bacite pogled na ostatak teksta da saznate koji su u pitanju.
22.06.2022.
bookstagram zajednica otvorila čbf

Počeo je Čumić Book Fest i evo, osmu godinu zaredom uživamo u ovoj sjajnoj manifestaciji knjiga, naše zajedničke velike ljubavi. Program je otvoren sjajnim razgovorom "Sa knjigom na ti", koji su vodile Nataša, Sara i Tijana uz Miličina pitanja i sugestije. Ono što su sve tri istakle kao najvažniju stavku juče je zasigurno ljubav prema pisanoj reči, bila tu sa ciljem da nas oraspoloži, zamisli ili prepusti nekom drugom svetu. Kako su Tijana i Sara otvorile svoje profile tokom karantina, obe su to učinile u želji da pronađu još sagovornika kako bi proširile svoja znanja o knjigama i razmenjivale utiske sa drugim knjigoljupcima. Međutim, naišle su, pre svega, jedna na drugu, te se iz ove Bookstagram priče rodilo jedno doživotno prijatelsjtvo. Nataša je do skoro bila i profesionalno deo knjiške zajednice i izdavaštva, ali se sada primirila uz lekturisanje "Točka vremena" i verujte nam na reč, ta devojka ima mnogo strpljenja i kad kažemo mnogo, to je više od deset knjiga mnogooo! Pored njih tri, imali smo priliku i za jedan online razgovor sa sjajnim Ivanom Jovanovićem, sa kojim smo odradili i darivanje na Instagramu pre nekoliko dana. Budući da je, nažalost, bio sprečen da dođe, odlučili smo da našu priču pretočimo u ovaj tekst, te da svi mogu da nađu informacije na jednom mestu, ukoliko su ih juče propustili, pa da počnemo.

Tijana Marjanović kaže za sebe da je ekonomista sa aspiracijom za sopstvenim biznisom, beznadežno zaljubljena žena i majka dva mališana koja je svoj bookstagram profil otvorila tokom karantina sa željom da nađe sagovornike sa kojima će pričati o knjigama. Bookstagram joj je, kako kaže, doneo saznanja o knjigama za koje možda nikada ne bi čula i jednog doživotnog prijatelja. Nataša Đuričić Marković je odlučila da ove godine isplovi iz burnih voda digitalnog sveta i pređe u neka mirnija mora, a u međuvremenu i dalje obožava da čita. Trenutna "gomila" kojom se bavi je "Točak vremena" za koji radi i lekturu. Voli da sadi cveće i mazi mačke, a nekad i da preseče dan knjiškom erotikom. Sara Vučković, najmlađi predstavnik sutra, apsolvent je Filološkog fakulteta u Beogradu, studira engleski jezik i književnost i pored čitanja najveća ljubav su joj serije i filmovi. Ivan Jovanović, po struci tehničar drumskog saobraćaja. U slobodno vreme voli da gleda filmove, serije i da čita knjige. Ime njegovog bookstagram profila je Valahiru, jer je, kako kaže, hteo nešto drugačije, te se odlučio za ovo, inspirisan Tolkinovim stvaralaštvom.

Pitali smo da izaberu najlepše korice, gde su se devojke složile oko Odisejinog izdanja "Malih žena", najavljenog novog izdanja Harija Potera i generalno izdanja izdavačkih kuća Lom i Booka. Neki naslovi za koje smo dobili preporuke da ih obavezno pročitamo su varirala od klasika "Ana Karenjina" i "Na Drini ćuprija", zatim "1984", "Majstor i Margarita", "Gordost i predrasude", kao i "Ahilova pesma" i "Silmarilion". Ivan napominje da do sada nije naišao na knjigu koju bi voleo da nije nikada pročitao, dok su devojke posavetovale da ukoliko vide posle par poglavlja da ne ide, da prosto prekidaju i ne žele da se muče, ukoliko im određeno štivo ne prija. Budući da smo već doživeli mnoge televizijske adaptacije, a da su mnogobrojne i najavljene za ovu godinu, pitali smo ih i za njihove favorite, gde Ivan izdvaja trilogiju "Igre gladi", Sara "Veliki Getsbi" i to sa Leonardom, Nataša je izabrala adaptaciju Šlinkovog "Čitača" i Tijana zaključila sa neprevaziđenim serijalom o Hariju Poteru. Kada su u pitanju omiljeni žanrovi, Tijanini favoriti su krimi romani, Sara nam je najviše klasika preporučila, Ivan je pretežno u fantastičnom svetu, dok Nataša za sebe kaže da je svaštočit (od knjiga za decu, preko fantastike, do erotike, sve!). Ono čuveno "Ne sudi knjizi po koricama" napominju posebno za izdanje knjige "Mržnja puna ljubavi" i "Surova ljubav". Kada su u pitanju omiljena mesta za čitanje, uglavnom svi biraju svoje trosede, fotelje, ugaone garniture ili klupicu u hladu, od juna do oktobra. Uz to, pića variraju od domaće kafe do različitih hladnih napitaka i kafa sa penastim kremama. Mnogo kolača i sjajnih recepata koji će vam ulepšati svako čitanje možete pronaći na Tijaninom profilu i verujte nam, nećete se pokajati.

Naši sjajni sagovornici kriju se iza Instagram profila @valahiru, @olenasbookshelf, @taste_column, @realisticnog_li_sanjara i @omnipotent_na

 

 

 

Podelite: