Blumov dan - Bloomsday

Poštovaoci Džejmsa Džojsa, 16. juna svake godine, širom sveta obeležaju Blumov dan, dan kada se dešava radnja njegovog čuvenog romana “Uliks”. Glavni  događaj  održava se uvek u Dablinu. Program traje nekoliko dana, a učesnici manifestacije prolaze maršrutu kojom su se kretali likovi iz Uliksa 16. juna 1904.
15.06.2020.
blumov dan bloomsday

Poštovaoci Džejmsa Džojsa, 16. juna svake godine, širom sveta obeležaju Blumov dan, dan kada se dešava radnja njegovog čuvenog romana “Uliks”. Glavni događaj održava se uvek u Dablinu. Program traje nekoliko dana, a učesnici manifestacije prolaze maršrutu kojom su se kretali likovi iz Uliksa 16. juna 1904.

Na ulicama glavnog grada Irske može se naići i na spomen obeležja posvećena romanu, kao i na tablice i putokaze koji upućuju da su baš tuda prolazili junaci romana koji se smatra jednim od najznačajnijih dela 20. veka. Entuzijasti se oblače u kostime sa početka prošlog veka, pripremaju i poslužuju specijalitete iz te epohe, čašćavaju prolaznike sendvičima sa italijanskim sirom i nazdravljaju čašama burgundca.

Džojs je svojevremeno izjavio da je u Uliks ubacio toliko enigmi i zagonetki da će profesori vekovima biti zaokupljeni traganjem za značenjem njegovog dela. To je, kako je naveo, bio jedini način da ga učini besmrtnim.

Junak Uliksa, reklamni agent Leo Blum, izlazi iz kuće i kreće u šetnju po ulicama Dablina. On ulazi u kafe, zatim odlazi u redakciju, dospeva i na sahranu, šeta po obali zaliva, upoznaje se sa piscem početnikom Stivenom Dedalom i kasno uveče se vraća kući. Džojs u romanu ne opisuje neki posebno uzbudljiv dan, nego jedan sasvim uobičajen. Smatrao jeovaj roman sličnim Homerovom spevu Odiseja, pa otuda i naziv “Uliks” (latinska varijanta mitskog junaka Helade).

Roman Uliks ocenjen je po mnogo čemu prevratničkim delom, budući da, osim inovacija u pripovednom postupku, predstavlja i jedinstveni primer tretiranja vremena u književnosti.

Dan radnje Uliksa, 16. jun 1904 . godine, dan je kada je Džojs prvi put sreo svoju buduću suprugu Noru Barnakl, sobaricu hotela Finn's Hotel, i zato je baš taj dan hteo da ovekoveči u romanu.

Blumov dan prvi put je neformalno obeležen 1954. godine, povodom pedesetogodišnice događaja u romanu, kada je nekoliko pisaca, kritičara i članova Džojsove familije, gotovo u tajnositi prošlo rutom radnje u “Uliksu”.

Zvanično je ustanovljen 1982. godine, povodom stogodišnjice Džojsovog rođenja, a vremenom je obogaćivan novim sadržajima i svečanostima, a vremenom je postao i turistička atrakcija.

Iako je svoju viziju Dablina učinio popularnom među ljubiteljima književnosti širom sveta, Džojs je napustio taj grad vrlo mlad, 1904. godine, odlučivši se za svojevoljno progonstvo. Boravio je u Puli, Trstu, Parizu i Cirihu, gde je i umro.

Napustivši Dablin, otpočeo je borbu ne samo za goli opstanak, nego i za objavljivanje svojih knjiga, tada smatranih skandaloznim.

Za Dablince, objavljene 1914, trebalo mu je deset godina, a u prvih šest meseci prodato je svega dvadesetak primeraka. Sličnu sudbinu imale su i ostale njegove knjige, uključujući Portret umetnika u mladosti"(1916), Uliks (1922) i Fineganovo bdenje (1939).

Roman Uliks prvi put je objavljen 1922. godine, a u Britaniji i SAD bio je zabranjen do 1936. Njegova filmska verzija bila je zabranjena u Irskoj sve do 2000. godine.

U Srbiji je Blumov dan prvi put održan 2019. godine, u organizaciji knjižare Zenit iz Novog Sada, a i ove godine se ovaj zanimljiv događaj organizije na istom mestu.

Podelite: