Biblioteka u obliku knjige, nemoguće?

„Mohamed bin Rašid“ je najnovija biblioteka u Dubaiju koja se prostire na 54.000 kvadratnih metara i poziva javnost da istraži preko milion štampanih i digitalnih naslova, uz više od 6 miliona istraživačkih članaka.
11.08.2022.
biblioteka u obliku knjige, nemoguće

Najnovija biblioteka i kulturni centar arapskog sveta svoju svrhu prikazuje kroz arhitekturu. Spoljašnjost biblioteke izgleda kao otvorena knjiga. Svaki sprat biblioteke sadrži različite žanrove, pozivajući posetioce da provedu vreme u istraživanju i otkrivanju.

Čitav sprat biblioteke je posvećen retkim i antikvarnim izdanjima, među kojima su naslovi koji datiraju čak i iz 13. veka.

„Biblioteka ’Mohamed bin Rašid’ je najnovija biblioteka u arapskom svetu. Od samog početka smo se starali da bude savremena biblioteka i izvor znanja“, rekao je Mohamed al-Mur, direktor biblioteke.

Ona se smatra za najveći kulturni projekat u Dubaiju. Pored svog jedinstvenog izgleda, nju krase i ekološki elementi poput solarnih panela i reciklirane vode, koja se upotrebljava za njeno zelenilo.

Izgradnja biblioteke je najavljena u februaru 2016. godine, u skladu sa „Godinom čitanja“.

Iako je njeno otvaranje najavljeno za 2018. godinu, biblioteka je otvorena u ove godine. Ukoliko vas je ova priča zainteresovala, dok ne posetiet Dubaji, pogledajte ovaj sjajni video koji će vam dočarati sve lepote ove velelepne građevine.

 

Podelite: