Bet Mori, SPASAVANJE MISI KARMAJKL

Čak i kada izgleda da ništa više nije preostalo i da se ničemu ne možemo nadati, život ume da nas demantuje i donese nam neki novi početak. Spasavanje Misi Karmajkl je upravo jedna takva knjiga, a njena autorka Bet Mori je uspela da je napiše tako da svakom čitaocu izmami osmeh i pruži ohrabrenje.
16.06.2020.
bet mori, spasavanje misi karmajkl

Misi je na pragu sedamdesetdevete godine svog života i živi sama u velikoj kući prepunoj uspomena. Posle smrti svog muža, ona je ostala usamljena, a njenu tugu možemo samo naslutiti iz koje čašice vina više. Sin i unuk joj žive daleko, na drugom kraju sveta, a sa ćerkom je u svađi.

Jednog dana ona u parku sreće ekstrovertnu dizajnerku enterijera Silvi i njenu prijateljicu Anđelu sa petogodišnjim sinom Otisom. Iako isprva odbija da prizna da su joj potrebni i ne želi da sa njima uspostavi bilo kakav kontakt, ove dve prijateljice pronalaze način da na nenametljiv i lep način uđu u Misin ustaljeni život.

Anđeli, oštrog jezika ali punoj života, potrebna je dadilja za Otisa i Misi će vrlo brzo postati vezana za njega prihvatajući ga kao svog unuka koji joj silno nedostaje od kako je u Australiji. Ona i Anđela uživaju pričajući o svemu uz jutarnji čaj, a onda, sticajem okolnosti, udomljuju psa po imenu Bobi koji će za Misi postati sam centar života, iako do tada nije mogla da podnese pomisao na kućnog ljubimca.

Silvi takođe postaje nerazdvojni deo Misinog sveta. One zajedno sređuju potkrovlje nalazeći tamo razne porodične ukrase i uspomene koji polako počinju da ukrašavaju Misinu kuću i pretvaraju je u dom. Tako se krug njenih prijatelja polako širi, a u njega se uključuje i šetač pasa Denzil i ova družina vremenom počinje da liči na pravu porodicu. Svi novi prijatelji u njenom životu opisani su tako realno da ćete imati utisak da ih i sami poznajete.

Misi je preplavljena osećanjem sreće zbog prihvatanja i ljubavi koju dugo nije osetila, a istovremeno i uplašena da to ne izgubi.

U knjizi su opisani i Misin preminuli muž Lio, njen sin Alister i ćerka Melani, što nam upotpunjuje sliku o ovoj staroj dami i čini da bolje razumemo njenu sadašnjost.

Ono što daje pravu težinu ovoj priči je duboko žaljenje zbog gubitka veze sa porodicom. Čitajući, upoznaćemo i jednu mračniju stranu Misinog života od naizgled srećnog braka i dobre dece koja ga upotpunjuju. Razočaranje i nedostatak ispunjenja, socijalna izolacija i okrnjena porodica osnovni su problemi koje Misi čitavog života pokušava da potisne.

Ipak, Spasavanje Misi Karmajkl je jedna pozitivna knjiga koja nam pokazuje da se u jednom danu sve može okrenuti nabolje i da je ponekad dovoljna samo jedna ljubazna reč koja će podstaći velike preokrete.

 

 

Podelite: