AUDIOKNJIGE - PREDNOSTI I MANE

Još jedna od novotarija savremenog vremena jesu audioknjige. Mnogi ovu vrstu „čitanja“ pripisuju lenjosti, ali da li je baš tako? Verujem da su mišljenja na tu temu prilično podeljena, ali ono što je neosporno jeste da ubrzan način života ostavlja sve manje vremena za tradicionalnu knjigu.
16.07.2020.
audioknjige prednosti i mane

Ustajemo ranom zorom, spremamo se za posao i kući se vraćamo kasno, umorni i sa željom da to malo slobodnog vremena posvetimo svojoj porodici ili prijateljima. Neki od nas će i uspeti da se izbore za „komadić“ svoje potrebe za knjigom. Ipak, za sve one koji bi to voleli, ali nisu tako vešti u organizaciji svog vremena, ili im okolnosti zaista ne dozvoljavaju, ostaje izbor audioknjige.

Tako, umesto da se „samo“ vozite ili „samo“ šetate, možete prosto pritisnuti PLAY i ući u neki drugi svet. To se naravno odnosi samo na takve vožnje u kojima sedite u gradskom prevozu jer slušanje sadržaja iziskuje punu pažnju koju svakako nećete imati ako ste sami za volanom. Uostalom, iako u šetnji nećete morati suviše da se fokusirate na druge stvari, ostaje činjenica da ćete propustiti da vidite i upijete sve ono što se oko vas dešava. Hodanje je zdravo kao fizička aktivnost, ali isto tako je važan i momenat u kojem primećujete nebo, zelenilo, ili možda neko kučence koje prolazi pored vas.

Dok slušate audioknjigu morate biti potpuno u fokusu, a ukoliko vam misli odlutaju, jedina opcija je premotavanje. Mnogi nalaze da je lakše usredsrediti se na sadržaj konkretnim čitanjem. Osim toga, postoje i teškoće u shvatanju suptilnosti rečenice, poput duhovitog preokreta neke fraze. Možda bismo se mogli složiti da su knjige za slušanje pogodnije za određenu vrstu sadržaja koju nose. U svakom slučaju, i jedna i druga opcija konzumiranja literature ima svoje prednosti.

Iako tradicionalna knjiga ostaje naš favorit, sve je više onih koji se odlučuju da je zamene varijantom za slušanje. Mnogi će se složiti da je to praktičniji način koji daje više opcija i vremena, a da li je zapravo tako, odlučite sami.

 

 

Podelite: