Antoni de Melo, OTKRIJTE ŽIVOT IZNOVA

Pred vama je knjiga o prevazilaženju strahova i pronalaženju zadovoljstva, odnosno pronalaženju slobode koja je zasnovana na predavanju koje je Antoni de Melo održao malo pre smrti 1987. godine. Bio je direktor Instituta za pastoralno savetovanje i veoma cenjen zbog svojih nadahnjujućih radionica i održanih konferencija na temu duhovnog života, a našim čitaocima je verovatno najpoznatiji po knjizi Buđenje.
23.06.2020.
antoni de melo, otkrijte život iznova

Otkrijte život iznova – probudite se za stvarnost poziva nas da se trgnemo i naučimo da napustimo usvojene obrasce ponašanja kako bismo postali oslobođeni tereta svoji misli koje smo sami sebi nametnuli kao neminovne.

De Melo nam govori o iskustvu koje je imao u Kalkuti i koje je veoma uticalo na njegov pogled na život. Tada je upoznao siromašnog čoveka koji je vukao rikšu uprkos tuberkulozi i koji je bio već veoma iscrpljen od tog napornog posla. Pa ipak, on se nikada nije žalio ili izgledao uznemireno. „Moramo prihvatiti život sa svim što on donosi“, rekao je de Melu.

Isti duh on otkriva u čoveku koji umire od AIDS-a i koji se raduje preostalim mesecima svog života.

Zašto mi ne živimo poput ova dva čoveka koja nisu zarobljena strahom i osećanjem teskobe, razočaranosti i očaja? Svakoga dana ustajemo očekujući neku imaginarnu sreću, umesto da smo svesni da je ona već tu kao dar Božji. Takođe, razlog našoj patnji je i taj što se u poznatom osećamo ugodno, koliko god to poznamo nije nešto što nam prija. Ne nalazimo istinsku volju da nešto zaista promenimo. Da budemo do kraja iskreni, potrošačko društvo u kojem živimo tera nas da ostajemo u začaranom krugu u čijem je centru velika duhovna praznina.

Mi nismo stvoreni da budemo robovi već da budemo slobodni. Autor nam ukazuje da nikakve okolnosti ne mogu da nas uznemire; mi sami sebe uznemirujemo neprestanim iscrpljujućim mislima koje vrebaju u našoj glavi, a zatim proizvode i naše emocije.

Uzbudljiva sloboda o kojoj autor govori predstavlja oslobođenje od strahova i krivice. Život nam je dat da se radujemo i volimo svet. Kako on kaže: „Duhovnost znači da više niste u milosti nekog događaja, osobe ili bilo čega drugog.“

U ovoj knjizi mi dobijamo mapu puta ka prosvetljenju i ponovnom otkrivanju života. To je duhovno putovanje na kojem će nam trebati strpljenje da dođemo do cilja pored tolikih loših navika, pogrešnih ideja i potrošačke kulture življenja, ali koji je izvesan za svakoga ko se istinski upusti u njega.

Podelite: