Andre Asiman, NAĐI ME

Nađi me je nastavak knjige Zovi me svojim imenom koja je objavljena 2007. godine, a postala je poznata široj publici nakon filma koji je smiljen po njoj i koji je dobio brojne pohvale kritike i nominovan za više nagrada.
25.03.2020.
andre asiman, nađi me

 

Da biste osvežili pamćenje, prva knjiga je priča o iznenadnoj i snažnoj romansi koja počinje kada u letnjikovac na italijanskoj rivijeri, gde mladi adolescent provodi leto sa svojim roditeljima, dolazi gost koja će sa njima provesti leto. Nepripremljeni za osećanja koja će im se desiti, oni isprva pokazuju ravnodušnost, ali nemirni letnji dani koji dolaze, izazvaće buru strasti i emocija. Iako romansa između Elija i Olivera traje samo šest nedelja leta, ona će zauvek obeležiti njihove živote.

U knjizi Pronađi me, Andre Asiman fokus stavlja na Elijevog oca Samjuela koji putuje iz Firence u Rim da poseti sina koji je sada nadareni pijanista. On u vozu upoznaje prelepu, ali mnogo mlađu ženu i to kvari sve njegove planove i zauvek mu menja život. Ipak, njihov odnos je bez seksualnih aluzija i suvišnih komentara. Oni se upuštaju u dugačak razgovor u kome provode čitav dan i, već posle nekoliko sati, oni se slažu da je to najveća ljubavna veza od kako je Orfej prvi put pogledao Euridiku.

To je prvi deo knjige koja je pisana u tri dela, od kojih je svaki sledeći kraći od prethodnog.

Elio i Oliver se u knjizi pojavljuju tek toliko da ne zaboravimo da postoje, ali cela radnja je vezana za Samjuela.

U drugom je predstavljena Elijeva veza sa mnogo starijim muškarcem Mišelom kog upoznaje na koncertu. Njihov odnos započinje jednako pompezno kao što je slučaj i sa njegovim ocem i Mirandom.

Poslednji i najkraći deo knjige govori o Oliveru koji je sada zaljubljen u nekoliko drugih ljudi, ali i dalje sanja svoju prvu ljubav, Elija.

Asiman u svojim knjigama nosi jednu eleganciju proze i sofisticiranost likova koji, pak, deluju suviše nerealno i pompezno. Nezavisno od svojih godina ili okolnosti, svi oni dobro poznaju muziku i filozofiju. Niko od njih nema potrebu da ode na makar nekoliko sastanaka da bi upoznao onog drugog, već odmah pri prvom susretu znaju da im je suđeno da budu zajedno. Tako i u ovom romanu, Samjuel i Miranda planiraju zajedničku budućnost već posle par sati.

Na kraju, koliko god je Asiman talentovan pisac, a njegovo delo usredsređeno na ljubav kao najvažniju ljudsku potrebu, on nije uspeo da stvori nastavak prethodne njige kakav smo očekivali.

 

Podelite: