Alan Kar, LAK NAČIN DA PRESTANETE DA PUŠITE

Čuvena knjiga Lak način da prestanete da pušite ponovo se našla pred čitaocima u novom izdanju. Do sada je prodata u 13 miliona primeraka i svako ko je imao u rukama potvrdio je da je ona bila dugo traženi odgovor za prevazilaženje ove slabosti. Njen autor Alan Kar i sam je bio pasionirani pušač, tako da je, posle mnogo različitih pokušaja da prestane da puši, sam osmislio način koji je kasnije pomogao milionima ljudi.
23.07.2020.
alan kar, lak način da prestanete da pušite

Šta je zapravo ono što ovu knjigu razlikuje od tolikih drugih napisanih na istu temu?

U suštini, ovaj pristup prevazilaženja zavisnosti nudi jedinstven pogled na pušenje. Kar izaziva pušače da preispitaju način na koji razmišljaju o cigaretama. Veliki deo fokusa je upravo na razmišljanju o pušenju kao o zavisnosti. Razmišljajući o pušenju na taj način, čitalac biva ohrabren da pažljivo ispita razlike između fizičke i mentalne zavisnosti. To mu daje uvid da, iako fizička zavisnost postoji, ona je kratkotrajna i blaga, ali da za razliku od nje, psihička može ostati za ceo život.

Autor poziva čitaoce da o odvikavanju misle kao o neospornoj činjenici, a ne kao o nekom nedostižnom snu. Više od toga, on apeluje da o prestanku pišenja ne mislimo kao o procesu, već da shvatimo da smo posle popušene poslednje cigarete već prestali sa tom navikom. Možda i najvažnije, on nam skreće pažnju na pozitivan unutrašnji govor koji se svodi na to da umesto da jadikujemo koliko nam je teško što ne pušimo budemo radosni zbog te činjenice.

Za razliku od drugih knjiga koje se bave istom temom, Alan Kar se bori protiv ideje da je odvikavanje toliko teško da je skoro nemoguće. On u odbacuje mnoge stvari koje su klasične za pušače – umesto da cigaretu vidi kao nagradu, zavisnik se ohrabruje da je vidi na suprotan način. Zavisnik je sklon da cigaretu posmatra kao sredstvo kojim će smiriti nervozu i olakšati sebi, ali autor objašnjava da je time zapravo samo dalje hrani. Izgladnjivanje „čudovišta“ jedini je način da se ono pobedi.

Da li je ova knjiga zaista delotvorna? Iskustva su sigurno podeljena, ali ono što je sigurno jeste da je želja da prestanemo sa pušenjem prvi i najveći korak ka uspehu. Za takve, ova knjiga je u ogromnom broju slučajeva bila spas od „čudovišta“.

 

 

Podelite: