Agata Kristi: njenih omiljenih 10 naslova

Mojih omiljenih deset naslova razlikuju se u zavisnosti od perioda života u kojem sam imala prilike da ih ponovo pročitam; kada god bih pročitala knjigu koju sam napisala u mladosti, iz nekog posebnog razloga kako bih sebi odgovorila na postavljena pitanja koja su me tada okupirala, menjala bih mišljenje – ponekad bih mislila da je mnogo bolja nego što sam mislila, a ponekad da baš i nije tako dobra."
15.09.2023.
agata kristi njenih omiljenih 10 naslova

Veoma je nezahvalno pitati pisca koje su mu knjige omiljene. To je kao da roditelje pitate koji mu je dete draže. Ipak, za razliku od roditelja koje svoje mališane zaista vole na isti način, pisci među knjigama koje su napisali ipak imaju miljenice, pogotovu ako ih ima toliko mnogo kao što je to slučaj sa Agatom Kristi.

Kada su joj 1972 novinari postavili čuveno pitanje (ograničili su se na omiljenih deset naslova) Agata Kristi je napisala:

„Mojih omiljenih deset naslova razlikuju se u zavisnosti od perioda života u kojem sam imala prilike da ih ponovo pročitam; kada god bih pročitala knjigu koju sam napisala u mladosti, iz nekog posebnog razloga kako bih sebi odgovorila na postavljena pitanja koja su me tada okupirala, menjala bih mišljenje – ponekad bih mislila da je mnogo bolja nego što sam mislila, a ponekad da baš i nije tako dobra.

Ovog trenutka moja lista bi izgledala ovako:

Deset malih crnaca – bila je potrebna složena tehnika, koja je ujedno bila i izazov, tako da sam uživala. Mislim da sam na zadovoljavajući način izašla na kraj sa složenom temom.
Ubistvo Rodžera Akrojda − glavni favorit.
Najavljuje se ubistvo – smatrala sam da su svi junaci u romanu dostojni toga da se o njima piše, i do poslednje stranice imala sam utisak da ih prilično dobro poznajem.
Ubistvo u Orijent Ekspresu – tema je bila zanimljiva za obradu, jer je reč o novoj ideji za zaplet.
Trinaest problema − kvalitetna serija priča.
Nulta tačka – smatram da je zanimljivije raditi na ideji da je ljude, koji su došli iz različitih mesta, zadesio slučaj ubistva, umesto da radnja knjige otpočne ubistvom i da ono bude početna tačka romana.
Večita noć – moj trenutno omiljeni naslov.
Ukleta kuća – našla sam studiju o izvesnoj porodici što mi je bilo zanimljivo za podrobnije istraživanje.
Nesreća nevinih – ideja koju sam imala neko vreme i koja mi se dugo motala u glavi pre nego što sam zaista počela da radim na njoj.
Jednim prstom – koju sam kasnije ponovo pročitala i veoma uživala.

Podelite: