7 zanimljivosti o kraljici detektivskih zapleta

Nemoguće je ne odati se, osim ako čovek ne drži zauvek zatvorena usta. Govor najviše odaje ljude.
09.05.2022.
7 zanimljivosti o kraljici detektivskih zapleta

Ukoliko ste se do sada dohvatili bilo kod romana Agate Kristi, jasno vam je da je reč o neprikosnovenom talentu za pisane misterija i trilera, uz određenu dozu fantastičnih elemenata, natprirodnih pojava i mnogo dobrih priča. Međutim, mnogo stvari u vezi njenog života su prave misterije, te se osvrćemo na neke od njih.

1. Za početak, treba napomenuti da je rođena pod imenom Agata Meri Klarisa Miler, te da je kasnije odabrala par pseudonima pod kojima je čak objavljivala i ljubavne romane.

2. Najduže igrani pozorišni komad je predstava izrežirana zahvaljujući njenom tekstu "Mišolovka". Ona se igrala neprestano od 1952. godine, kada je premijerno odigrana u Londonu, pa sve do 16. marta 2020., kada je zbog pandemije na kratko prekinut niz igranja.

3. Njena knjiga "I ne osta ni jedan" jedna je od najprodavanijih knjiga na svetu, sa preko sto miliona prodatih kopija.

4. Više od trideset njenih dela doživelo je televizijsku adaptaciju, od kojih su se posebno proslavile serije i filmovi o čuvenom Herkulu Poarou.

5. "Ubistvo Rodžera Akrojda" proglašeno je najboljim krimi romanom na svetu, osvojivši mngobrojne nagrade širom sveta.

6. Agata Kristi je prva žena romanopisac kojoj je podignut spomenik u Londonu.

7. Njena autobiografija objavljena je posthumno, 1977. gpodine, dve godine nakon njene smrti.

 

Neponovljivi likovi, spletke, rolerkoster emocija i sjajni likovi su nešto što se može usko povezati sa Agatinim stvaralaštvom. Zato, iskoristite priliku i prelistajte našu majsku akciju trilera i detektivskih romana, jer možete naći mnogo zanimljivih naslova koji će održati napetost koja se od njih očekuje.

 

 

 

Podelite: