7 zanimljivih činjenica o Harukiju Murakamiju

Haruki Murakami je najpopularniji japanski pisac na svetu, a ipak svoju privatnost drži daleko od ušiju javnosti. Poznato je da je Murakami povučen i da se o njegovom životu jako malo zna. Oženjen je sa Joko Murakami od 1971. godine i ona je uvek bila njegov prvi čitalac. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o Harukiju Murakamiju.
23.02.2022.
7 zanimljivih činjenica o harukiju murakamiju

1. Haruki Murakami je prevodilac, ali ne prevodi svoje romane

Murakami je tokom godina preveo mnogo romana, ali nije zainteresovan za prevođenje sopstvenih na engleski. U svom intervjuu za Gardijan iz 2011. otkrio je da će knjige napisane na engleskom prevoditi na japanski, ali ne i obrnuto.

2. Ne podnosi rokove

Kada ste vešt i uspešan pisac kao Murakami, vaš urednik će vam verovatno progledati kroz prste i dozvoliti da probijete dogovorene rokove. „Ne volim rokove“, rekao je za Gardijan u intervjuu 2014. „Kada je gotovo, gotovo je.”

3. Mišljenje njegove supruge je najvažnije

Joko Takahaši, žena Harukija Murakamija, daje vredan doprinos njegovom pisanju. Ne samo da je ona njegov prvi čitalac, već je on otkrio da ona ponekad mora da mu kaže kada je vreme da prestane da se ponavlja.

4. Norveška šuma bila je eksperiment

Murakami je rekao da voli da piše o snovima, ali da je eksperimentisao sa Norveškom šumom, svojom prvom realističkom knjigom. „Želeo sam da dokažem sebi da mogu da napišem 100% realističan roman“, rekao je on u intervjuu na svojoj veb stranici. "I mislim da se ovaj eksperiment kasnije pokazao kao uspešan."

5. Obožava mačke

Kada su ga u intervjuu pitali o mačkama u njegovim knjigama, Murakami je dao jednostavan odgovor: „Mora da je zato što ja lično volim mačke. Uvek sam ih imao u blizini od malena. Ali ne znam da li imaju neki drugi značaj.”

6. Murakami je i dalje iznenađen sopstvenim uspehom

Prošle su decenije otkako je Murakami počeo da dobija priznanja za svoje pisanje, ali to ne znači da se navikao na slavu. „Činjenica da sam uspeo da postanem profesionalni pisac romana je, čak i sada, za mene veliko iznenađenje“, rekao je za jedan intervju.

7. Murakami ne zna koliko zarađuje godišnje

Sa brojnim bestselerima u poslednjih 25 godina, sa sigurnošću se može reći da Murakamiju finansijski dobro ide. Ali koliko dobro, ostaje misterija za njega jer je njegova žena zadužena za njihove finansije. „Ne znam koliko zarađujem godišnje“, rekao je za Gardijan 2011. „Nemam pojma.“

Podelite: