7 STRUČNIH SAVETA I TRIKOVA ZA UREĐENJE VAŠE BIBLIOTEKE

Ako ste od onih ljudi koji teško odolevaju kupovini dobre knjige, a kao rezultat toga imate toliku količinu naslova koje više ne znate gde biste smestili, znajte da niste sami. Ova strast nazvana je bibliomanija i, iako ne predstavlja istinsku dijagnozu mentalnog zdravlja, ona nam može stvoriti praktične probleme u domaćinstvu. Imajući to u vidu, eksperti nam daju 7 saveta za organizovanje kućne biblioteke.
20.05.2020.
7 stručnih saveta i trikova za uređenje vaše biblioteke
  1. NAPRAVITE POPIS SVIH NASLOVA

Ovo će vam pomoći da tačno utvrdite da li među knjigama imate duplikate ili možda neke od naslova koje biste radije poklonili nego zadržali u svojoj biblioteci. Vi ste oni koji odlučuju koliku biblioteku zapravo želite. Ipak, za razliku od svih drugih stvari, za knjige se teško može reći da ih je previše. Dakle, stvar je u organizaciji.

  1. DRŽITE KNJIGE TAMO GDE SU NAJPOTREBNIJE

Mnogi bibliografi imaju knjige u svakoj sobi u svom domu. To je zapravo jedan od odličnih načina da obezbedite mesto za sve naslove koje želite da imate. U suštini, držite ih tamo gde su najpotrebnije – omiljene romane koje čitate pred spavanje držite u spavaćoj sobi, kuvare u kuhinji i tako redom.

  1. KORISTITE PREDNOST VERTIKALNOG PROSTORA

Kada jednom odredite gde želite da držite svoje knjige, dolazi red na police. Najbolji način da maksimalno iskoristite prostor jeste da koristite police koje će ići u visinu, od poda do plafona. Ukoliko želite da budete još praktičniji, možete kupiti neki od modela sa staklenim vratima kako biste svoju kolekciju zaštitili od prašine.

  1. SLIČNE KNJIGE GRUPIŠITE PO SEKCIJAMA I PODSEKCIJAMA

Prva preporuka pri organizovanju knjiga jeste sortiranje u opšte kategorije kao što su fikcija i ne-fikcija. Dalje, fikciju možete deliti u skladu sa žanrom – romantika, misterija itd, a zatim po abecedi na osnovu imena autora. Ne-fikcije možete podeliti u kategorije kao što su istorija, putovanja, biografije, umetnost i dr, a njih ponovo u podkategorije.

  1. ISPROBAJTE APLIKACIJU ZA KATALOGIZACIJU KNJIGA

U današnje vreme, jedan od dobrih vidova pomoći u raspoređivanju knjiga može vam biti i web aplikacije specijalizovane baš za tu potrebu. Ako ste pak protivnik ovakve vrste pomoći, možete potražiti savet i od svog bibliotekara.

  1. PRONAĐITE BALANS IZMEĐU MODE I FUNKCIONALNOSTI

Možda ćete biti u iskušenju da svoje knjige organizujete po boji ili neuobičajeno okrenute, ali vodite računa da vam takav metod kasnije ne oteža pronalaženje željene knjige. Najbolje je da svoju potrebu za vizuelnim uređenjem biblioteke zadovoljite kombinovanjem knjiga sa nekim umetničkim predmetima ili fotografijama.

  1. ORGANIZUJTE I DEČJE KNJIGE KAKO BISTE IM UGRADILI LJUBAV PREMA ČITANJU

Dokazano je da deca koja odrastaju okružena knjigama kasnije imaju bolja obrazovna dostignuća. Zbog toga ne zaboravite da se i knjige obavezno nadju na policama dečjih soba, možda pored omiljenih igračaka i crteža vaših mališana.

Podelite: