5 najlepših citata autora rođenih u avgustu

Kakva paklena ekipa aobeležava ovaj avgust! Gorder, Bukovski, Mopasan, Aljende, Jakšić, Hamsun,... kako izabrati omiljenog? Samo za vas smo izdvojili neke omiljene citate, isto tako omiljenih autora. Uživajte u ovoj horoskopskoj poslastici.
02.08.2022.
5 najlepših citata autora rođenih u avgustu

Ovaj avgust počinjemo posvetom jednom od najcitiranijih pisaca na svetu. Hajnrih Karl Bukovski rođen je 16. avgusta 1920. godine u Nemačkoj, gde je proveo samo prve tri godine svog života. Porodica mu se seli u Ameriku, a Čarls, kako su ga tada prozvali, od tog momenta, pa na dalje konstantno trpi vršnjačko nasilje. Fakultet je napustio i selio se po zemlji radeći različite poslove. Kao mladić je zavoleo klasičnu muziku i ta ljubav je ostala sa njim za ceo život. Kao jedan od najuticajnijih pisaca svoje generacije, ostao je upamćen po svom vulgarnom, eksplicitnom stilu, kao i po dirljivim pričama o gubitnicima sa margina američkog društva.

"Oni su se smejali meni jer sam drugačiji, a ja njima jer su svi isti."

Prelazimo u nešto hladnije krajeve,... Justejn Gorder, norveški intelektualac, autor novela, kratkih priča i knjiga za decu, rođen je 8. avgusta 1952. Njegovo najpoznatije delo, Sofijin svet, u podnaslovu Roman o istoriji filozofije, prevedeno je na više od pedeset jezika i štampano u više od dvadeset šest miliona primeraka. Tolika popularnost dela pomogla mu je da zajedno sa svojom ženom Siri Danevig ustanovi i Sofijinu nagradu. Studirao je skandinavske jeike i teologiju, a neko vreme je radio i kao profesor filozofije na fakultetu.

"Možda se nijedna druga vrsta intimnosti ne može uporediti s dva pogleda koja se susreću sa istom sigurnošću i odlučnošću i jednostavno odbijaju da se puste."

Sad se selimo u Francusku, gde se 5. avgusta 1850, rodio Anri Rene Gi de Mopasan, jedan od najpoznatijih francuskih pisaca iz epohe realizma, a svakako jedan od najznačajnijih autora kratke knjižecne forme. Objavio je oko tri stotine prioovedaka od kojih se veliki broj smatra remek-delima svetske književnosti, a zapamćen je i kao predstavnik naturalizma koji oslikavao ljudske sudbine i društvene tokove u pesimističnom tonu. Likovi u njegovim delima često gube želju za životom, čak iako poneki junak njegove priče i voli život, on postaje žrtva nesporazuma, kad ga zadese konfliktne životne okolnosti.

"Ljubav je kratka reč koja sadrži sve."

Hmm,... Ukoliko ste rođeni u Norveškoj i to u avgustu, izgleda da je velika šansa da postanete pisac? Knut Hamsun, norveški je pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920. godine. Rođen je 4. avgusta 1859. Tridesetih godina dvadesetog veka bio je angažovan kao političar, promovišući desničarske ideje. Podržavao je nacističku filozofiju i norvešku kvislinšku vladu, zbog čega je bio osuđen na robiju. U književnim počecima pisao je romantičarskim stilom koji je naginjao ka modernoj književnosti. Bavio se i dramom i poezijom, ali sa znatno slabijim uspehom. Nikada se nije pokajao zbog svojih političkih uverenja, čak je to napomenuo u autobiografiji Na zaraslim stazama.

"I moj otac je imao sina koji obećava."

Za kraj se selimo u toplije krajeve, gde se 24. avgusta 1947. u Rio de Žaneiru rodio Paulo Koeljo. Njegova ljubav prema pisanju je oduvek bila velika, ali njegovi roditelji ne da ga nisu podržali u tome već su ga u više navrata slali u instutuciju za mentalna oboljenja da bi mu „izbili“ takvu ideju iz glave. Kao dete je trpeo zlostavljanje od svojih vršnjaka, a pripovedački talenat ga je spasio. Jako brzo je napustio pravni fakultet i postao pravi buntovnik predavši se drogama i životu hipika. Sa 36 godina nakon hodočašća u Španiji je doživeo prosvetljenje, napisao svoj prvi autobiografski roman, ali tek sa drugim je postigao svetsku slavu. Od tada je svaki njegov roman bio na samom vrhu bestselera i važi za jednog od najomiljenijih autora.

"Svi putevi vode na isto mesto, ne pokušavaj da slediš puteve."

 

Nadamo se da ste, kao i do sada, uživali u ovoj rubrici. Želimo srećan rođendan svim avgustovskim knjiškim velikanima, uživajte u našem izboru.

 

 

Podelite: