5 muzičkih numera inspirisanih književnošću

Godinama unazad književnost predstavlja nepresušni izvor inspiracije u svim poljima umetnosti, a mi ovde izdvajamo pet muzičkih numera koje su nastale zahvaljujući dobro poznatim književnim delima.
13.05.2022.
5 muzičkih numera inspirisanih književnošću

Hajde da počnemo sa malo dobrog starog roka i neponovljivim sklopom grupe Led Zeppelin. Grupa koja je ostavila neizbrisiv trag u istoiji muzike i veliki uticaj na njeno kasnije razviće, našla je posebnu inspiraciju u jednoj od Tolkinovih izmišljenih zemalja, te je stvorena pesma "Ramble on". Ono što pokazuje direktnu vezu sa majstorom fantastike je svakako i upečatljiv stih

'T was in the darkest depths of Mordor
I met a girl so fair
But Gollum, and the evil one...

U sličnom žanru nastavljamo dalje, sa grupom Guns N' Roses i numerom "The catcher in the rye", a posebna objašnjenja čime je inspirisana, verujemo da nema potrebe davati. Živor i sudbina neponovljivog Holdena Kofilda predstavljaju bunt licemerju u kom glavni junak živi, te se grupa poistovetila sa njegovim postupcima.

Na mestu broj tri, vanvremenski Rolling Stones i pesma "Sympathy for the devil". Džeger je u jednom od intervjua objasnio da je pesma inspirisana prvenstveno romanom "Majsor i Margarita" Mihaila Bulgakova, uz primese Bodlerovog "Cveća zla". Naime, tadašnja Mikova devojka mu je poklonila ove knjige, koje su, kako on navodi, bile ogromna inspiracija za dalje pisanje tekstova. Uz legendarne tonove, pesma počinje predstavljanjem Satane, maskiranog u profesora, dvojici ljudi koji su razgovarali o Isusu.

Numera četiri koja je takođe svima prirasla za srce je sjajna "Wuthering heights" u izvođenju Kejt Buš. Osamnaestogodišnja Kejt napisala je pesmu koja joj je donela svetsku slavu nakon što je odgledala prvih deset minuta filma „Orkanski visovi“ na televiziji 1977. godine. U jednom intervjuu rekla je da ju je inspirisala glavna junakinja romana, a mi ostajemo zauvek zahvalni Emili Bronte za ovo blago koje je ostavila za sobom.

I za kraj, pesma po ugledu na roman "Životinjska farma" Džordža Orvela, u izvođenju grupe Pink Floyd. Grupa Pink Floyd je toliko bila oduševljena Orvelovim prikazom revolucije da su od diktatorskih svinja napravili maskotu. Prva inkarnacija čuvenih svinja Pink Floyda prikazana je na fotografisanju za album iz 1977. „Animals“ koji je donekle zasnovan na temama „Životinjske farme“. Pesma „Pigs“ govori o ljudima u društvu koji imaju bogatstvo i moć.

With your head down in the pig bin
Saying "Keep on digging"
Pig stain on your fat chin
What do you hope to find?

 

Znate li vi neke pesme koje su inspirisane književnim junacima i koja vam je omiljena?

 

 

Tekst: mentalfloss.com

 

Podelite: