5 činjenica koje niste znali o Puškinu

Bio je ruski književnik, a mnogi ga smatraju za najboljeg ruskog pesnika i oca moderne ruske književnosti. Puškin je među prvima u Rusiji počeo da piše narodnim jezikom i distancirao se od romantičarske književnosti, popularne u zapadnoj Evropi. Napravio je stil koji je mešao satiru, romantiku i dramu.
20.04.2022.
5 činjenica koje niste znali o puškinu

Danas smo pripremili pet fascinantnih činjenica o jednom od najvećih ruskih pisaca ikada, pa da počnemo.

 

1. Stalno je nosio cilindar da bi izgledao viši. Bio je visok svega 167cm i uvek je nosio cilindar kad je izlazio u šetnju sa suprugom Natalijom koja je bila 10cm viša od njega. Na njegovom spisku žena sa kojima je bio, koji je brojao više od sto imena, Natalija se našla na poziciji trideset.

2. Bio je strastveni kockar, te je često gubio i kuće i imanja na ovim kartanjima. Posle njegove smrti, car Nikolaj Prvi je isplatio sve njegove dugove, među kojima je najviše bilo kartaških, kako bi očuvao ugled slavnog pisca.

3. Za dan proslave ruskog jezika, literature i kulture, određen je 6. jun u čast Aleksandra Puškina koji je rođen tog dana 1799. godine u Moskvi. Ovaj praznik usvojen je na sasanku Ujedinjenih nacija.

4. Učestvovao je u mnogobrojnim dvobojima, ali nikada nije pucao prvi. Čak i kada je morao da puca prvi, namerno je pucao u stranu tako da nijedan njegov protivnik nikad nije bio ranjen.

5. Puškin ima svoj spomenik u Etiopiji na kom piše “Našem pesniku”. Etiopija se smatra otadžbinom njegovih predaka.

Jeste li znali sve ovo li smo vas ipak iznenadili?

Podelite: