3 saveta za pisanje od Lava Tolstoja

"Ana Karenjina" i "Rat i mir" su dela koja se smatraju jednim od najboljih romana ikada napisanih. Zašto je to tako? Kada čitate Lava Tolstoja, prva stvar koju ćete primetiti je to da vi verujete da on govori istinu. Njegovi junaci su pravi ljudi i njihovi dijalozi zvuče ubedljivo. Kako je Tolstoj došao do ovoga i koji su to saveti koji će vam pomoći da vaši junaci izgledaju verodostojnije, ukoliko volite da pišete? Pročitajte u ostatku teksta.
24.03.2022.
3 saveta za pisanje od lava tolstoja

Savet br. 1: ISKRENOST

Malo koji pisac je uspeo da bude tako brutalno iskren kao Tolstoj. U njegovim delima ne postoji umotavanje teške istine, niti skretanje pažnje sa teških scena. Iskrenost pisanju daje dubinu, jer što dublje kopate po svojoj duši, sve se više približavate srži ljudskog uma, pa se stoga i čitaoci mogu više poistovetiti sa vašim junacima.

Savet br. 2: GOVOR TELA

Svi mi ponekad lažemo, kao i junaci Lava Tolstoja, ali naš govor tela poručuje mnogo više od reči. Tolstoj je nazvan pesnikom ljudskog tela, upravo zbog preciznih opisa gestikulacije, zbog čega njegove junake jasnije vidimo. Osim toga, Tolstoj je znao da tišina ima ogromnu moć u karakterizaciji junaka. Kada odmerite koja je prava doza između reči, govora tela i tišine, vaši junaci će oživeti.

Savet br. 3: PIŠITE VIŠE, RAZMIŠLJAJTE MANJE

U knjizi "Ana Karenjina" Ljevin sekući travu postaje toliko zaokupljen ovom radnjom, da potpuno gubi pojam o vremenu i prostoru. Poenta ove scene je sledeća - dokle god nismo svesni radnje koju radimo, radićemo bolji posao. Čim počnemo da razmišljamo o tome kako da budemo bolji, kvalitet opada.

Podelite: