2 u 1: eko-polica za knjige koja se može prepakovati u kovčeg posle vlasnikove smrti

Kupiti nešto, više ne znači samo izabrati zanimljiv proizvod bez razmišljanja. Ljudi su sada više zainteresovani za sastojke i prirodu marke koju kupuju. Globalno zagrevanje i klimatske promene takođe igraju presudni faktor u određivanju šta se kupuje i odakle. Svi želimo da svet bude bolje mesto za život (čak i kad ga napustimo!), a mnogo toga se se svodi na naše svakodnevne odluke.
16.05.2020.
2 u 1 eko polica za knjige koja se može prepakovati u kovčeg posle vlasnikove smrti

Ali – treba biti dosledan u ovakvim izborima. Dizajner Vilijam Voren osmislio je policu za knjige koja vam može trajati ceo život. Čak i posle njega! “Polica za život” dizajnirana je tako da se veoma lako može prepakovati u kovčeg za “poslednje putovanje”.

"Drvo će vremenom promeniti boju, polica će zadobiti “ožiljke”, mrlje od kafe i tokom godina postaće deo vas", kaže Voren. „Kada umrete, polica se može rastaviti i ponovo sastaviti kao kovčeg. Mesingana ploča koja se nalazi ispod donje police, a koja svedoči o ovoj transformaciji, može se okrenuti i u nju urezati datumi.”

Prema Vorenovim rečima, mnogi su u početku bili zbunjeni ovim dizajnom, ali su kasnije to prihvatili kao prilično zabavno. Naravno, nije svima bilo duhovito, ali se mnogima dopalo to što se dizajn i nacrt mogu besplatno preuzeti.

No, mnogi nisu prepoznali ovi ideju.

“Ponudio sam dizajn jednoj japanskoj kompaniji za proizvodnju nameštaja”, kaže Voren, “ali im se nije dopala ideja o svakodnevnom podsećanju na smrt.”

Voren je otkrio je i dalje veoma zauzet kao dizajner. Jedan od njegovih novijih projekata je dizajniranje celokupnog nameštaja i enterijera u novoj dečijoj bolnici u, prenosi Bored Panda. Takođe, predaje dizajn na nekoliko univerziteta i razvija druge muzičke i video projekte.

Ovaj inovativni dizajn prvi put je pokrenut tokom Londonskog festivala dizajna 2005. u Britanskoj biblioteci i postao je prilično popularan zahvaljujući internetu.

Voren dodaje da će ova polica biti vidljiv deo vašeg života, sa svim tragovima koji će, tokom vremena u nju biti utisnuti. Njeno korišćenje dobiće još jednu dimenziju, a ciklus će se zaokružiti kada budete sahranjeni u njoj.

„Svi ćemo kad-tad umreti”, kaže Voren i “nema potrebe da to ignorišemo ili pokušavamo da zaboravimo. Ako o tome ne mislite unapred, bićete sahranjeni ili spaljeni u kovčegu od iverice koji samo izgleda kao drvo, sa plastičnim drškama koji izgledaju kao mesing. Vaša ožalošćena porodica platiće 400 funti za ovo đubre od 40 funti, jer niko ne želi da se svađa sa pogrebnikom. Bolje da imate nešto što ste sami napravili, nešto čvrsto i nešto što je bilo sa vama tokom života, a o čemu svedoči svaka ogreborina.“

 

 

 

Izvor: Bored Panda

Image credits: William Warren

 

 

Podelite: