12 neverovatnih činjenica o Kurtu Vonegatu

Poznati ekscentrik, autor knjiga Klanica Pet i Svračije noge (Kolevka za macu) pisao je romane, drame i kratke priče pune satire, drskosti i humora. Pisao je o distopijskim društvima, ratu i autsajderima i na taj način privukao brojnu publiku šezdesetih godina. Evo nekih manje poznatih činjenica iz neverovatnog života ovog velikog pisca.
27.04.2020.
12 neverovatnih činjenica o kurtu vonegatu
 1. Svoju prvu suprugu je upoznao u vrtiću

Rođen u Indijanapolisu u Indijani 1922. godine, Vonegat je svoju prvu suprugu upoznao u vrtiću. Iako su se zabavljali kao tinejdžeri, izgubili su kontakt kada je Vonegat otišao na koledž, odatle u rat, pa u zarobljeništvo. Venčali su se 1945. kada se on vratio u rodni grad. Imali su šestoro dece, troje biološke i troje usvojene, a razveli su se 1971. godine.

 1. Njegova majka je izvršila samoubistvo na Dan majki

Kada se Vonegat rodio njegova porodica je bila imućna. Mađutim, usled prohibicije i ekonomske krize izgubili su status i teško se snalazili. Njegova majka Edit, koja je bolovala od psihičkih bolesti, postala je zavisna od alkohola i tableta. Kada se Vonegat 1944. godine vratio iz vojske da joj čestita Dan majki, pronašao ju je mrtvu od prevelike količine lekova za spavanje.

 1. Knjiga o njegovom iskustvu iz zarobljeništva postala je bestseler.

Pošto je napusio koledž, rešio je da se pridruži jedinicama u Drugom svetskom ratu. 1944. godine zarobljen je u Drezdenu, i zajedno sa osalim američkim vojnicima poslat u radni logor. Radio je u fabrici u užasnim uslovima, a spavao je sa ostalim zarobljenicima u podzemnoj klanici. Pošto je preživeo bombardovanje Drezdena 1945. godine, bio je primoran da sakupi nakit sa leševa pre kremacije. ‘’130 000 leševa je bilo zatrpano u ruševnama. Bio je to jedan komplikovan lov na blago” rekao je u kasnijem intervjuu. Dvadeset godina kasnije objavljen je njegov roman Klanica pet inspirisan njegovim iskustvom iz zarobljeništva.

 1. Radio je različite poslove kako bi izdržavao porodicu

1947. godine radio je kao PR, što je opisao u romanu Svračije noge. Pisao je članke i kratke price za različite časopise, a prvi roman mu je objavljen 1952. godine. Potom je kratko pisao za sportski časopis i bio menadžer u prodavnici automobila. Radio je i kao professor engleskog jezika.

 1. Usvojio je troje sestrine dece

Kasnih pedesetih, Vonegatova sestra Alis umrla je od raka. Za samo nekoliko dana njen suprug je poginuo u železničkoj nesreći. Iako je u to vreme već imao troje svoje dece, Vonegat je usvojio tri sestrina sina. Sada, sa šestoro dece, morao je da radi još više kako bi izdržavao porodicu.

 1. Pokušao je da izvrši samoubistvo

Iako je posle objavljivanja Klanice pet postao poznat i hvaljen pisac oboleo je od depresije. Posle razvoda 1971. godine živeo je sam u Njujorku i imao je poteškoća sa pisanjem. Sin mu je psihički oboleo i iako se 1979. ponovo oženio i usvojio ćerku, njegova depresija se pogoršala. 1984. godine pokušao je da se ubije mešavinom alkohola i tableta za spavanje. Ovo iskustvo, kao i mnoga pre toga, kasnije će preneti u svoje delo.

 1. Davao je ocene sopstvenim knjigama

U jednom intervjuu otkrio je da ocenjuje svoje knjige. Klanica pet I Svračije noge dobile su 5+ ocenu, dok drugim svojim romanima nije bio toliko zadovoljan.

 1. Obožavao je Kafić Uzdravlje

Iako je bio skeptičan po pitanju televizije, obožavao je ovu komičnu seriju. Jednom je čak rekao da bi više voleo da je napisao scenario za Kafić Uzdravlje nego sve svoje knjige.

 1. Dva puta je pokušao da ostavi pušenje

Poznat kao strastveni pušač, Vonegat je prvu cigaretu zapalio još kao tinejdžer. Dva puta je pokušao da ostavi pušenje i oba puta nije uspeo. Prvi put se strašno ugojio, a drugi put mu kriza nije dozvoljavala da piše. Mučio se da napiše čak i pismo. Rekao je da se precenio i vratio se cigaretama.

 1. Zahvaljujući romanu Svračije noge dobio je master diplomu.

Tokom studija antropologije više puta mu je odbijana master teza. Njegove teme nisu bile prihvatljive fakultetskom veću. Na kraju je napustio fakultet bez master diplome, a kada je postao poznat i kada je knjiga Svračije noge objavljena, fakultet je ovaj roman priznao kao master tezu.

 1. Vonegat ima 210 000 pratilaca na Tviteru

Ne, naravno da ovo nije njegov nalog, ali svakodnevno, po nekoliko puta objavljuje njegove citate. Zanimljivo je da Vonegat na Tviteru prati samo jednu osobu – Marka Tvena.

 1. Memorijalna biblioteka održava piščevo zaveštanje

2010. godine u njegovom rodnom mestu otvorena je biblioteka u kojoj se mogu videti potpisani primerci Vonegatovih knjiga, crteži i fotografije. Biblioteka se zalaže za borbu protiv censure, protiv koje se i sam Vonegat borio čitavog života.

Podelite: