makart

12 manje poznatih književnih zanimljivosti

Sting je pesmu Every Breath You Take napisao u vili Ijana Fleminga na Jamajci za istim stolom za kojim je on pisao romane o Džejsmu Bondu. Pročitajte još...
08.09.2019.
12 manje poznatih književnih zanimljivosti

1. 1910. godine Virdžinija Vulf i njeni prijatelji stavili su lažne brade i kostimirali se kao abisinijski prinčevi kako bi ubedili kapetana Kraljevske mornarice da ih povede u obilazak broda. Dobili su četrdesetominutno razgledanje. Novinari su ovo nazvali Drednout prevarom.

2. Priče o Aladinu, Ali Babi i 40 razbojnika i sedam putovanja Sindbada morepolovca zapravo se ne nalazi u Pričama iz 1001 noći već su kasnije dodate zbirci.

3. Rej Bredberi, autor romana Farenhajt 451 potomak je Meri Perkins Bredberi koja je proglašena za vešticu iz Salema i osuđena na vešanje 1692. godine, ali je uspela da pobegne pre pogubljenja.

4. Nakon burne provedene noći Ernest Hemingvej je kao trofej doneo kući pisoar iz omiljenog bara, tvrdeći da je u njega izmokrio toliko novca da je sada njegov.

5. Sting je pesmu Every Breath You Take napisao u vili Ijana Fleminga na Jamajci za istim stolom za kojim je on pisao romane o Džejsmu Bondu.

6. „Vini Pu“ je 2009. godine zabranjen u Rusiji jer je otkriveno da jedan visoki zvaničnik ima sliku Pua odevenog u odeću prekrivenu svastikama.

7. U prvom romanu Frensisa Skota Ficdžeralda S ove strane raja prvi put je upotrebljen termin opako kako bi se opisalo nešto veoma dobro, a takođe se u njemu prvi put pojavljuju reči majica i daikiri.

8. D. H. Lorens se nag penjao na dud kako bi stimulisao nadahnuće.

9. Kurt Vonegat, autor Klanice 5 bio je menadžer prvog predstavništva firme Saab u Americi koje je propalo posle godinu dana. Takođe Vonegat je imao mnogo sličnosti sa jednim od svojih književnih idola – Markom Tvenom. Prvorođenog sina nazvao je Tven, oba pisca rođena su u decembru, obojica su služila vojsku, radila kao novinari, bili strastveni pušači, a knjige su im zabranjivane.

10., Roald Dal je kao školarac testirao čokolade Kedberi što mu je sigurno poslužilo kao inspiracija za knjigu Čarli i fabrika čokolade.

11. U romanu Dan skakavaca Natanijela Vesta postoji lik po imenu Homer Simpson ali to nije razlog zašto je Met Grening tako nazvao oca porodice Simpsona (Greningov otac se zvao Homer) već je u pitanju čudna slučajnost.

12. Najdužu reč od 171 slova u grčkom jeziku sadrži Aristofanov komad Tesmoforijazuse, a u pitanju je izmišljeno jelo od ribe. Najduža reč u engleskom jeziku je hemijska formula za protein titin sa 189 819 slovom mada je u pitanju stručni termin. Za najdužu reč u književnosti odgovoran je Džojs i ona se pojavljuje u Fineganovom bdenju i ima 101 slovo a odnosi se na grmljavinu koja se povezuje sa padom Adama i Eve. Glasi ovako: bababadalgharaghtakamminarronnkonnbronntonnerronntuonnthunntrovarrhoun-awnskawntoohoohoordenenthurnuk.

Podelite: