10 činjenica o Hauardu F. Lavkraftu

Osamnaesti naslov u Orfelinovoj ediciji Poetika strave donosi zbirku priča oca savremenog horora Haurda F. Lavkrafta. Ovaj važan pisac za života nije postao poznat, ali je zato posthumno stekao neverovatnu slavu. Evo nekoliko stvari koje su manje poznate o njegovom životu.
10.05.2020.
10 činjenica o hauardu f lavkraftu
  1. I Lafkravtov otac i njegova majka bili su hospitalizovani u istoj psihijatrijskoj ustanovi.

Vinfild Lavkraft smešten je u bolnicu Batler zbog psihoza kada je piscu bilo tri godine. Umro je 1898. godine kada je Lavkraft imao osam godina. Nije potvrđeno, mada se sumnjalo, da je uzrok tih psihoza bio nelečeni sifilis.

1919. godine, njegova majka je primljena u istu ustanovu. Pisac je održavao kontakt sa njom sledeće dve godine. Umrla je usled komplikacija tokom operacije.

  1. Lavkraft je želeo da postane astronom, ali nije uspeo da završi školu

Kako je bio bolešljivo dete Lavkraft je sporadično pohađao školu i uglavnom je ostao samouk. Zanimale su ga astronomija i hemija kao i književnost Edgara Alana Poa. Prekinuo je školovanje posle nervnog sloma i samo sporadično se bavio astronomijom i hemijom.

  1. Retko je izlazio tokom dana

Lafkraft je tokom dana spavao, a noću proučavao zvezde, čitao i pisao. Izlazio je na ulicu samo posle zalaska sunca. Ovo je doprinelo njegovom bledom tenu i neobičnoj pojavi. Tokom detinjstva majka ga je nazivala grotesknim i savetovala mu da ne izlazi među druge ljude.

  1. Družio se sa Harijem Hudinijem

1924 izdavač je tražio od Lavkrafta da napiše kolumnu umesto Hudinija. Iako nije verovao u navodno istinitu Hudinijevu priču, Lavkraft je za ovaj posao uzeo poprilično veliki honorar, a Hudini je tokom godina nastavio da mu pomaže u potrazi posla.

  1. Napisao je oko 100.000 pisama

Ukoliko je ova brojka tačna, jedini koji je napisao više pisama od njega je Volter. Lavkraft je redovno razmenjivao pisma sa prijateljima, rođacima i piscima amaterima, koji su često bili inspirisani njegovim temama, stilom i likovima.

  1. Zaista nije voleo seks.

Po rečima njegove udovice Lavkraft je bio nevin sve do njihove prve bračne noći. Kupio je ogromnu količinu knjiga o seksualnosti koje je detaljno proučavao kako bi se pripremio za brak. Sonja Lavkraft kasnije je potvrdila kako je bila inicijator svakog seksualnog kontakta u braku.

  1. Patio je od parasomnije

Lavkraft je u šestoj godini počeo da ima problema sa spavanjem. Ovo stanje prevazilazi košmare a manifestuje se kao intenzivan strah često praćen mesečarenjem. Bića koja je viđao u svojim snovima često je koristio kao inspiraciju u romanima i pričama.

  1. Lavkraftova dela inspirisala su sagu o Betmenu, Blek Sabat, pa čak i Saut Park

Uticaj Lavkrafta na savremenu umetnost je nemerljiv. Njegovim delima i dalje se inspirišu pisci, filmadžije i umetnici svih vrsta. Lavkraft je jednom rečju postao sinonim za horor.

  1. Lavkraft nije sahranjen ispod nadgrobnog spomenika sa svojim imenom

Umro je 1937. godine od raka tankog creva. Kako je bio opčinjen naukom vodio je detaljan dnevnik svoje bolesti. Sahranjen je u porodičnoj grobnici svoje majke, a 1977. grupa fanova podigla mu je zasebni spomenik.

  1. U jednom pismu obožavateljki Lavkraft je morao da objasni kako se čita ime njegovog čudovišta

Bilo je mnogo nedoumica vezanih za izgovaranje Ktuluovog imena, pa je pisac morao detaljno da objasni da ime ovog čudovišta nije ni predviđeno za ljudski izgovor.

FOTO: Iz animiranog filma "Hauard Lavkraft i zaleđeno kraljevstvo"

Podelite: