znam zašto ptica u kavezu peva

ZNAM ZAŠTO PTICA U KAVEZU PEVA

Maja Anđelou
Klasik američke književnosti, autobiografski roman Maje Anđelou ZNAM ZAŠTO PTICA U KAVEZU PEVA prvi put na srpskom jeziku. Prva od sedam knjiga koje je Maja Anđelou napisala o svom životu, ,,Znam zašto ptica u kavezu peva” pokazuje kako čvrst karakter, vera u sebe i ljubav prema književnosti mogu pomoći da se prebrode strahovite traume izazvane rasizmnom i nerazumevanjem okoline.
Podelite:

Znam zašto ptica u kavezu peva autobiografski je roman u kom Maja Anđelou opisuje svoje najranije godine obeležene izrazitom rasnom diskriminacijom, seksualnim nasiljem koje će izazvati duboku traumu i – knjigama.

Roman počinje kada glavnu junakinju, trogodišnju Maju, i njenog brata Bejlija upravo razvedeni roditelji šalju u gradić Stemps kod bake na staranje, a završava se kada Maja kao šesnaestogodišnjakinja postaje majka.

Čitamo kako preplašena, zatvorena i ponižena devojčica izrasta u samouverenu, samosvesnu i hrabru devojku spremnu da svoj život živi slobodno.

Ova knjiga učinila je Maju Anđelou svetski poznatom autorkom i kultnom ličnošću pokreta za građanska prava, a lik Maje izrastao je u sveopšti simbol odrastanja crne devojčice u Americi.

Pored toga što je nedvosmisleno nadahnuće za sve ptice u kavezu da puste glas, bez obzira na rasu ili pol, ova knjiga je i nežno i dirljivo ispripovedana književnost kakvu je mogao da stvori samo talenat jedinstvene ličnosti kakva je bila Maja Anđelou.

 

Njen portret je biblijska studija života okruženog smrću.

Džejms Boldvin

Predivna knjiga – bezuslovno očaravajuća memoarska proza za naše i bilo koje drugo vreme… Maja Anđelou je rođena spisateljica s razvijenim čulom za život, a ovo je njena izuzetna autobiografska priča.

Kirkus rivju

U svim svojim delima Maja Anđelou istražuje koncepte ličnog identiteta i ljudske istrajnosti iz perspektive rase, pola, porodice, zajednice i kolektivne prošlosti.

Njujork tajms

Dirljiva priča o jednom nesvakidašnjem detinjstvu.

Gardijan

Ostanite kod kuće i čitajte. Odličan izbor naslova na popustu.

24.03.2020.

Ostanite kod kuće i čitajte. Ovih dana potrebna nam je posebna vrsta heroja: oni koji će hrabro ostati u fotelji ili na kauču. Mi ćemo pomoći. Naša dostava i dalje radi, a spremili smo vam sjajne naslove. Ovo je jedinstvena prilika da uz popust kupite neke od svetskih bestselera i da uživate u njima. Detaljnije

Maja Anđelou, ZNAM ZAŠTO PTICA U KAVEZU PEVA

07.11.2019.

ZNAM ZAŠTO PTICA U KAVEZU PEVA je prvi od sedam nastavaka životne pričeMaje Anđelou i dešava se u ruralnom Arkanzasu u kojem je za vreme Velike depresije provela burno detinjstvo došavši da nakon razvoda roditelja živi sa starijim bratom Bejlijem na imanju kod bake i ujaka. Detaljnije

Pošalji