znam zašto ptica u kavezu peva

ZNAM ZAŠTO PTICA U KAVEZU PEVA

Maja Anđelou
Klasik američke književnosti, autobiografski roman Maje Anđelou ZNAM ZAŠTO PTICA U KAVEZU PEVA prvi put na srpskom jeziku. Prva od sedam knjiga koje je Maja Anđelou napisala o svom životu, ,,Znam zašto ptica u kavezu peva” pokazuje kako čvrst karakter, vera u sebe i ljubav prema književnosti mogu pomoći da se prebrode strahovite traume izazvane rasizmnom i nerazumevanjem okoline.

Znam zašto ptica u kavezu peva autobiografski je roman u kom Maja Anđelou opisuje svoje najranije godine obeležene izrazitom rasnom diskriminacijom, seksualnim nasiljem koje će izazvati duboku traumu i – knjigama.

Roman počinje kada glavnu junakinju, trogodišnju Maju, i njenog brata Bejlija upravo razvedeni roditelji šalju u gradić Stemps kod bake na staranje, a završava se kada Maja kao šesnaestogodišnjakinja postaje majka.

Čitamo kako preplašena, zatvorena i ponižena devojčica izrasta u samouverenu, samosvesnu i hrabru devojku spremnu da svoj život živi slobodno.

Ova knjiga učinila je Maju Anđelou svetski poznatom autorkom i kultnom ličnošću pokreta za građanska prava, a lik Maje izrastao je u sveopšti simbol odrastanja crne devojčice u Americi.

Pored toga što je nedvosmisleno nadahnuće za sve ptice u kavezu da puste glas, bez obzira na rasu ili pol, ova knjiga je i nežno i dirljivo ispripovedana književnost kakvu je mogao da stvori samo talenat jedinstvene ličnosti kakva je bila Maja Anđelou.

 

Njen portret je biblijska studija života okruženog smrću.

Džejms Boldvin

Predivna knjiga – bezuslovno očaravajuća memoarska proza za naše i bilo koje drugo vreme… Maja Anđelou je rođena spisateljica s razvijenim čulom za život, a ovo je njena izuzetna autobiografska priča.

Kirkus rivju

U svim svojim delima Maja Anđelou istražuje koncepte ličnog identiteta i ljudske istrajnosti iz perspektive rase, pola, porodice, zajednice i kolektivne prošlosti.

Njujork tajms

Dirljiva priča o jednom nesvakidašnjem detinjstvu.

Gardijan

Ostanite kod kuće i čitajte. Odličan izbor naslova na popustu.

24.03.2020.

Ostanite kod kuće i čitajte. Ovih dana potrebna nam je posebna vrsta heroja: oni koji će hrabro ostati u fotelji ili na kauču. Mi ćemo pomoći. Naša dostava i dalje radi, a spremili smo vam sjajne naslove. Ovo je jedinstvena prilika da uz popust kupite neke od svetskih bestselera i da uživate u njima. Detaljnije

Maja Anđelou, ZNAM ZAŠTO PTICA U KAVEZU PEVA

07.11.2019.

ZNAM ZAŠTO PTICA U KAVEZU PEVA je prvi od sedam nastavaka životne pričeMaje Anđelou i dešava se u ruralnom Arkanzasu u kojem je za vreme Velike depresije provela burno detinjstvo došavši da nakon razvoda roditelja živi sa starijim bratom Bejlijem na imanju kod bake i ujaka. Detaljnije

Pošalji

ZNAM ZAŠTO PTICA U KAVEZU PEVA

Olivera
★★★★★
02.08.2022.
Prva u nizu od sedam autobiografskih knjiga Maje Anđelou (Margarite Eni Džonson, 1928–2014), afroameričke književnice, scenaristkinje, novinarke, glumice, aktivistkinje za rasnu, rodnu i ekonomsku jednakost među ljudima, bliske saradnice Martina Lutera Кinga, objavljena je 1969. godine pod naslovom Zašto ptica u kavezu peva. Sećanja na tegobne godine odrastanja i traumatična iskustva crne devojčice koja sazreva u duboko podeljenom društvu kao da su, zapravo, bile traženje načina da se ona nosi sa užasom koji je doživela kao žrtva očuha pedofila, a stranice posvećene preranoj vanbračnoj trudnoći ove svestrano talentovane žene koju život nije štedeo, ispisane su tako da plene svojom jednostavnošću, dubinom i do perfekcije izbrušenim stilom. Istovremeno, poglavlja kroz koja promiče krupna i topla senka njene bake, evokacija na istinsku povezanost sa bratom i na nestalnu, ali harizmatičnu prirodu njene majke, prožeta su nežnošću i ljubavlju koje dosežu moć utehe i ohrabrenja. Već prvenac ove autorke nagovestio je da će i nadalje ona živeti onako kao što je pisala, beskompromisno i slobodno, a da će pisati, kako je i sama posvedočila, prelazeći perom preko ožiljaka. Njagovom čitaocu neće se jednom desiti da, nadnet nad stranice proze koja nas opominje da se između reči „ne moguˮ n i „ne želimˮ najčešće može staviti znak jednakosti, oseti snažan bol u vlastitom telu ili da izgubi dah kao da je pretrpeo iznenadni udarac u trbuh. Jer lična priča Maje Anđelou mnogo je više od potresne ispovesti. Ona je univerzalna pripovest o tome kako je uvek i svuda moguće naći način da se živi i posle najtežih gubitaka. I podsećanje kako se iza nevidljivih rešetaka koje su neretko čvršće nego one od čelika, najpre može zapevati prodornim, glasom neponovljive lepote. Sklopivši korice knjige koju je u prevodu Đorđa Tomića objavila Izdavačka kuća „Štrikˮ, može nam se učiniti da u rukama držimo ogledalo, jer ćemo teško uspeti da odagnamo misao književnice koja ga je napisala: „Ličimo jedni na druge više nego što se razlikujemoˮ. Ako je za crnu devojčicu odrastanje na Jugu uvek i neizbežno bolno, onda je osećaj nepripadanja dodatna i suvišna pretnja, kao mrlja rđe na brijaču prislonjenom uz grlo.