zločin i kazna

ZLOČIN I KAZNA

F. M. Dostojevski
„Zločin i kazna" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. je remek-delo svetske književnosti. Pripovest Dostojevskog o studentu mučenom nihilizmom i borbom izmeđudobra i zla svakako ne smete propustiti.

Tokom 1866. godine, časopis „Ruski glasnik“ objavio je u dvanaest mesečnih nastavaka tekstove koji će skupa biti objavljeni kao roman pod imenom „Zločin i kazna“. Sinopsis jednog od najvećih psiholoških romana u istoriji književnosti zaprepaščujuće je jednostavan: u agoniji zbog materijalne oskudice ruski student Rodion Raskoljnikov odlučuje da ubije zelenašicu Aljonu Ivanovnu. Moralne teskobe i duševne krize koje Raskoljnikova dovode na ivicu nervnog rastrojstva, a kroz te unutrašnje sukobe ekstremnog intenziteta Dostojevski je u širem smislu zapravo ispisivao svoju kritiku nihilizma ruskog društva. Strastven u svojoj veri, ali i svojim porocima, pisac „Zločina i kazne“ pružio je svevremenu i dubinsku analizu duhovnog stanja Evrope sredinom XIX veka, ispisavši za neverovatno kratko vreme (istovremeno je radio i na „Kockaru) jedne od najblistavijih stranica svetske književnosti.

Zašto bi trebalo da pročitate Zločin i kaznu?

22.07.2019.

Neki ljubitelji Dostojevskog ne vide ovu knjigu samo kao razmišljanje o ubistvu i njegovim posledicama, nego o jasnom prikazu večnog moralnog posrnuća čovečanstva. Ali budući da će takva zvučna tvrdnja bez sumnje odbiti onoliko čitatelja koliko će ih i privući, bilo bi bolje da postavimo jednostavnije pitanje: Zašto čitati Zločin i kaznu? Detaljnije

Pošalji