zlo vlasti

ZLO VLASTI

Kosta Čavoški
Zlo vlasti, nova knjiga Koste Čavoškog svojevrsna je hronika raspada Jugoslavije, portet aktera tog procesa i svedočanstvo kako je iz ugla nacionalno-demokratskog i nepotkupljivog intelektualca izgledao prelomni period od 1989. do 1995. godine. U ovoj knjizi mnogi će naći ono što su hteli ili želeli da zaborave.
Podelite:

Od 1989. do 1995. Kosta Čavoški pisao je o svakom događaju i političaru koji su oblikovali sudbinu Srbije i Jugoslavije – Zlo vlasti je knjiga o tome. U njoj su sabrani zaboravljeni, ali i danas važni i opominjući tekstovi. Junaci ove knjige svima su poznati, ali o njima i dalje nemamo jasnu predstavu: Slobodan Milošević, Dobrica Ćosić, Vuk Drašković… Svi oni podvrgnuti su bespoštednoj kritici koja je, 30 godina kasnije, i dalje tačna.
Posle čitanja ove knjige izuzetne dokumentarne vrednosti ostaju brojna pitanja. Da li su devedesete morale biti takve? Da li je raspad Jugoslavije morao biti krvav? Ko snosni odgovornost za izgubljene ratove? Koje ključne greške su srpski političari tada pravili, a prave i danas? Zlo vlasti i dodir vlasti Posebnu pažnju Čavoški je posvetio najuticajnijim političarima i donosiocima odluka. Na prvom mestu, to je svakako Slobodan Milošević. Na drugom mestu, tu su Vuk Drašković, Zoran Đinđić, Dragoljub Mićunović ali i Dobrica Ćosić. Iako je sa nekima od njih prijateljevao, ili im pomagao kada su bili ugroženi, kao političare Čavoški ih je u potpunosti razobličio. Otuda, ova knjiga je važna i zato što razbija crno-belu sliku o devedesetim. Sa jedne strane medalje, predstava o devedesetim godinama je određena nepravednim ratom Zapada protiv srpskog naroda, dok na drugoj je stvar obrnuta: nepravedni rat srpskog naroda protiv Jugoslavije.U ovoj knjizi, stvari su postavljene pažljivije i objektivnije. Ne umanjujući razorni uticaj Zapada, Čavoški ne umanjuje ni odgovornost vrha Srbije i SRJ. Tada, kao i sada, srpski narod ne može sebi da dozvoli krupne greške, i toga moramo stalno biti svesni. Jer, dok se političari rukovode dnevnim potrebama i podelom moći zaboravljajući na istoriju, ona se vraća na velika vrata da potvrdi svoj značaj.

Pošalji