novo
zlatna reka

ZLATNA REKA

Lu Min
"Zlatna reka" je živopisni roman kineskog autora Lu Mina koji prati životnu priču Jouhenga, poglavara porodice Mu. Kroz priču o ovom tipičnom predstavniku prvih kineskih privatnih preduzetnika, čitalac ulazi u svet bogatstva i promena tokom takozvanog Perioda reformi i otvaranja. Lu Min vešto oslikava kako se kinesko društvo transformiše, istražujući teme porodičnog nasleđa, identiteta i posledica izbora. Roman otkriva sudbine likova kao što su prebogati starac, zabludeli sin i svojeglava devojka iz sirotišta, stvarajući višeslojnu priču koja je istovremeno kineska i univerzalna. "Zlatna reka" je nagrađivan roman koji donosi duboke uvide u život i promene u dalekoistočnoj Kini.

Roman "Zlatna reka" prati životnu priču poglavara porodice Mu – Jouhenga, tipičnog predstavnika prvih kineskih privatnih preduzetnika, čoveka koji je, za vreme takozvanog Perioda reformi i otvaranja, ušao u posao sa poslovičnog prosjačkog štapa i preko noći se obogatio.
Roman koji je pred nama, najviše liči na nemontirani materijal jednog dugometražnog dokumentarca o tome kako Kinezi zapravo žive i kakve se promene odvijaju u toj dalekoistočnoj zemlji; u osnovi, to je priča o onome šta se dešava nakon što režiser vikne – „rez!“, a kamera nastavi da radi. Iako nesumnjivo kineski, teme koje ovaj roman obrađuje, kao što su – pitanje porodičnog nasleđa, identiteta i trajnih posledica naših izbora, dodatno prožete pripovestima o beskrupuloznom bogaćenju, zloupotrebi dece po sirotištima bliske su i univerzalne. Višestruko nagrađivan u Kini, ovaj živopisan i izuzetno pitak roman obiluje upečatljivim likovima i na njegovim stranicama sudaraju se: jedan prebogati starac i jedan zabludeli sin, jedna svojeglava devojka iz sirotišta i jedan dobroćudni džin.

Pošalji