životi devojaka i žena

ŽIVOTI DEVOJAKA I ŽENA

Alis Manro
Životi devojaka i žena je jedini roman nobelovke Alis Manro. Svojim prepoznatljivim stilom Manro prati odrastanje jedne devojke kroz sva iskustva koja prolazi. Roman Životi devojaka i žena je predivan dokument jednog odrastanja.

Naslov originala: Lives of girls and women / Alice Munro

Jedini roman Alis Manro, kanadske književnice poznate po više puta nagra|ivanim zbirkama prioivedaka, predstavlja hroniku odrastanja jedne devojke u provincijskom gradiću u Ontariju četrdesetih godina. “Autobiografska po formi, ali ne i u činjenicama”, ova knjiga iskreno i psihološki pronicljivo pripoveda o formativnim godinama u životu jednog mladog bića.Del Džordan stanujena kraju Flets rouda, na farmi lisica, koje uzgaja njen otac. U detinjstvu joj najčešće prave društvo jedan ekscentrični zakleti neženja i njegov brat grubijan. Kada zbog škole počinje češće da odlazi u grad, biva okružena ženama – majkom, ostrašćenim agnostikom koji prodaje enciklopedije lokalnim farmerima, majčinom cimerkom, požudnom Fern Doerti, i svojom najboljom drugaricom, Naomi, sa kojom deli radosti i frustracije adolescencije.Kroz ova sećanja na mladost susrete sa seksom, ra|anjem i smrću, Del Džordan istražuje tamne i svetle strane stasavanja u zrelu žensku osobu. Ona je duhoviti posmatrač i hroničar života jedne male sredine. A tvorac njenog lika, Alis Manro, ovim romanom još jednom dokazuje da je bez premca kada se radi o poznavanju života devojaka i žena.

Preminula Alis Monro

15.05.2024.

Alis Manro, kanadska čarobnica kratkih priča i dobitnica Nobelove nagrade za književnost, preminula je u 92. godini u domu za starije osobe u Ontariju. Detaljnije

Pošalji