život i razmišljanja mačka mura

ŽIVOT I RAZMIŠLJANJA MAČKA MURA

Ernst Teodor Amadeus Hofman
"Život i razmišljanja mačka Mura" Ernsta Teodora Amadeusa Hofmana priča je koja prati život Mura, umiljatog kućnog mačka, samoukog poznavaoca klasika, željnog da pokaže svoju učenost čitaocima.

„Ako iko bude dovoljno drzak da se u njemu javi makar i najmanja sumnja u neospornu vrednost ove čudesne knjige, nek ne zaboravi da ima posla s mačorom posednikom intelekta, razboritosti i oštrih kandži.“

Mur je umiljati kućni mačak, samouki poznavalac klasika, željan da pokaže svoju učenost čitaocu. S pompeznom sentimentalnošću predstavlja sebe kao uzornu mačku koja poseduje izvesne književne ambicije i sjajne ideje. Na primer, da iskoristi rukopise kompozitora Johanesa Krajslera kao nacrt za priču o sopstvenom zemaljskom životu.

Greškom štampara, pomešaće se stranice autobiografije mačka Mura i biografije kapelmajstora Krajslera, i tako će se spojiti priče o dve potpuno različite ličnosti. Mur je ljubavnik, učenjak, pevač, pesnik, filozof i borac, za sve sposobno stvorenje, pravi odraz renesanse. Krajsler je, nasuprot tome, namučeni genije, nesposoban da pronađe svoje mesto u društvu ili da zadovolji svoje želje; umetnik čija se neobuzdana i nestalna raspoloženja njišu kao klatno između radikalnih ekstrema. U ovom raskošnom romanu, blistavom primeru narativne veštine i biseru ironije i paradoksalne mudrosti, Hofman na briljantan način evocira fantastično, smešno i uzvišeno sred jednolične i užurbane svakodnevice, što Život i razmišljanja mačka Mura čini jednom od najduhovitijih i najneobičnijih knjiga XIX veka i vrhunskim ostvarenjem nemačke romantičarske književnosti.

Pošalji