žive rane

ŽIVE RANE

Entoni Kidis, Lari Sloman
Knjiga Žive rane je autobiografija koja na dinamičan način prikazuje život jedne velike El-Ej rok zvezde – kako njegovu privatnost, tako i razvojni put jednog od najvećih rok bendova na svetu. Vreme koje je proteklo od upoznavanja prvobitnih članova benda RHCP do momenata najveće slave ispunjeno je pričama koje se, što je sasvim uobičajeno za osamdesete godine, mogu podvesti pod devizu: seks, droga i rokenrol!

Entoni Kidis kao narator isprva opisuje svoje detinjstvo u rodnom gradu Mičiganu i problematični porodični život, koji je rezultirao njegovim preseljenjem sa ocem u Kaliforniju. Zbog očevog teškog i brzog načina života, Entoni je bio izložen mnogim stvarima koje su neprimerene za nekoga njegovih godina. Nakon što je formirana grupa RHCP, Kidisov život postaje sve više divlji i mračniji, te u nastavku on piše o zavisnosti od opijata, vremenu rehabilitacije, seksualnim iskustvima, susretu sa dalaj-lamom, avanturi na Novom Zelandu i životu u sve većoj slavi.

Ispovest Entonija Kidisa jeste u velikoj meri mračna jer pruža uvid u opasnost od zavisnosti, ali je istovremeno i inspirativna i moćna, budući da predočava i mogućnost sticanja ličnog integriteta i iskupljenja. Kidis slikovito prikazuje opsesije i promene – kako fizičke, tako i mentalne – koje dolaze sa odlukama koje su tokom ovog perioda donosili članovi grupe RHCP, ali i mnoge druge rok zvezde, čime njegova priča naposletku zalazi u domen univerzalnog. 
Pošalji