zemlja drugih

ZEMLJA DRUGIH

Lejla Slimani
Impresivna porodična saga Lejle Slimani "Zemlja drugih", autorke nagrađivanog romana Uspavaj me. Smeštena u Maroko sredinom prošlog veka uoči rata za nezavisnost, ovo je ubedljiva i snažna priča o ženama i potčinjavanju, različitosti i identitetu, često suprotstavljenoj odanosti porodici i zemlji, i pobuni protiv tradicionalnih vrednosti.

Živahna mlada Francuskinja Matilda zaljubljuje se u Amina, marokanskog vojnika koji se u Drugom svetskom ratu borio u francuskoj vojsci. Posle rata par se naseljava u Maroku. Dok Amin pokušava da obrađuje jalovu zemlju na farmi koju je nasledio, Matilda se bori s nepoverenjem koje izaziva kao strankinja i pokušava da odgaji dvoje dece u svetu čija pravila ne razume.

Lejla Slimani se u knjizi Zemlja drugih, prvoj knjizi iz planirane trilogije, oslanja na inspirativnu priču svoje porodice. Deset godina koje roman pokriva su godine sve većih tenzija koje će dovesti do nezavisnosti Maroka 1956. godine. Svi likovi žive u „zemlji drugih“: doseljenici, starosedeoci, seljaci, izbeglice, i pogotovo žene, primorane da žive u svetu muškaraca. Ovim romanom autorka snažno aplaudira njihovoj emancipaciji.

Žene bez granica

05.12.2022.

Povod za masovne proteste koji su se proširili i van granica Irana bila je smrt dvadeset dvogodišnje Mahse Amini, Iranke kurdskog porekla nakon hapšenja zbog navodnog kršenja islamskog zakona o obaveznom nošenju marame. Iran je ukinuo policiju za moral nakon više od dva meseca nereda na ulicama gradova širom zemlje. Detaljnije

Zemlja drugih, Lejla Slimani

08.03.2022.

Lejla Slimani se u knjizi Zemlja drugih, prvoj knjizi iz planirane trilogije, oslanja na inspirativnu priču svoje porodice. Deset godina koje roman pokriva su godine sve većih tenzija koje će dovesti do nezavisnosti Maroka 1956. godine. Svi likovi žive u „zemlji drugih“: doseljenici, starosedeoci, seljaci, izbeglice, i pogotovo žene, primorane da žive u svetu muškaraca. Ovim romanom autorka snažno aplaudira njihovoj emancipaciji. Detaljnije

Pošalji