preporučujemo
zemlja

ZEMLJA

Aleksandar Đukanović
zbirka priča

Priče u zbirci tretiraju patriotizam kao neuzvraćenu ljubav i nagone na preispitivanje istog. One se bave i raznim manifestacijama ljudske prirode nesposobne da shvati sopstvenu suštinu. Zemlja kao Zemlja je ona pramordijalna majka koja nas čeka u dubinama podsvesti i kojoj se na kraju svi vraćamo. Jer iz nje smo i potekli.

Aleksandar Đukanović je jedan od retkih srpskih pisaca koji danas piše pripovetku. Nesumnjivo zato što je voli i što njena ekstenzija odgovara prirodi njegovog talenta i obrazovanja.

Đukanovićeva pripovetka beži od lokalnih tema i dilema i bavi se svetom, njegovom istorijom i ulogom pojedinaca u tom svetu i raznim vremenima.

Po univerzalnosti svog pristupa, vidimo da je Aleksandar Đukanović poštovalac Borhesa u odnosu na prostor i (sve)vreme, kao i po odnosu prema fabuli odnosno smislu pripovedanja. On je, takođe, ako posmatramo srpsku prozu, vrlo zanimljiv i značajan nastavljač Pekićevog pripovedanja.

Pripovetke iz knjige Zemlja privlače nas kako interesantnim sadržajima, tako i globalnom ambicijom da se umetnički svedoči o rizicima čovekovog postojanja na Zemlji i pod dalekim zvezdama.

Vasa PAVKOVIĆ

Zemlja, Aleksandar Đukanović

27.12.2021.

Pre nego što progovorim o najboljoj zbirci priča koju sam pročitala ove godine, smatram se obaveznom da javno priznam, pa makar i deca čitala, da lutanje putevima i stranputicama Interneta nije čista danguba i da se na FB može štogod vredno pročitati. Detaljnije

KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: ZEMLJA, Alekandar Đukanović

17.01.2021.

Knjiga nosi naslov Zemlja, što simbolički u umu i donjem stomaku nagoveštava ukotvljenost i učvršćenje u savršenstvu. Junaci Aleksandra Đukanovića lišeni su ornamenata i suvišnih ukrasa, oslikani samim događajima, kao portreti bez tonera, filtera i maskiranja. Detaljnije

Pošalji