žeđ za ljubavlju

ŽEĐ ZA LJUBAVLJU

Jukio Mišima
Žeđ za ljubavlju je treći roman Jukia Mišime. Svojevremeno kontraverzan jednako koliko i prethodni Ispovest maske, Žeđ za ljubavlju je roman koji ruši patrijarhalne ideale starog japanskog društva o čednosti i čistoti ruralnog života, suprotstavljajući im se primordijalnim slikama satkanih od rudimentarnih strasti i bestijalnih poriva.

Pred nama je jedno od najranijih Mišiminih dela, roman Žed za ljubavlju, koji je napisao i objavio 1950. godine, godinu dana pošto ga je njegov prvi znacajniji roman Ispovest maske izbacio u sam vrh japanske književnosti. Cim se pojavio, kriticari su ovaj roman opisali kao „isto tako nezdrav kao i njegove kratke price objavljene te godine”. Glavna junakinja Ecuko, žena opsednuta potrebom da bude obožavana, gubi muža obolelog od tifusa koji je vladao u posleratnim godinama i postaje ljubavnica svog starog svekra. U isto vreme, u njoj se razvija strast prema mladom, neosetljivom seljaku Saburou.

JUKIO MIŠIMA – PRIČA O PISCU KOJI JE IZVEO DRŽAVNI UDAR I POČINIO SEPUKU

01.07.2020.

Jukio Mišima bio je jedan od najuticajnijih autora posleratnog Japana. U vreme kada je umro, 1970. godine, bio je slavan i međunarodno priznat. Iako nikada nije dobio Nobelovu nagradu, bio je nominovan čak tri puta. Detaljnije

Pošalji