noć na galaktičkoj železnici

NOĆ NA GALAKTIČKOJ ŽELEZNICI

Kenđi Mijazava
Roman "Noć na galaktičkoj železnici" Kenđija Mijazave vodi čitaoca na fantastično putovanje dva bliska prijatelja, Đovanija i Kampanele, kroz misteriozni svet galaktičke železnice. Ova knjiga obiluje elementima naučne fantastike, uključujući električne veverice, naddimenzionalne vozne karte i svemirske fosile, čime postavlja temelje za japansku naučnu fantastiku. Međutim, roman je mnogo više od avanture u svemiru. Autor je vešto isprepleo simbole koji izazivaju čitaoca na dublju interpretaciju.

Roman Noć na galaktičkoj železnici“ govori o fantastičnom putovanju dva druga, Đovanija i Kampanele, na takozvanoj „galaktičkoj železnici”. Električne veverice, naddimenzionalne vozne karte, svemirski fosili – ovaj roman može se smatrati i pretečom japanske naučne fantastike.
Međutim, on je pun simbola tako postavljenih da teraju čitaoca na interpretaciju. Kako razumeti očiglednu hrišćansku simboliku kad se uporedi s Kenđijevom predanošću budizmu? Šta predstavljaju putnici i druge ličnosti koje Đovani i Kampanela susreću na putovanju? Šta predstavlja sama galaktička železnica? Jedino što se pouzdano može uočiti jeste sličnost sveta u ovom romanu i Kenđijevim pesmama.

Pošalji