novo
tragom srpskog sonetizma

TRAGOM SRPSKOG SONETIZMA

Sanja Paripović Krčmar
"Tragom srpskog sonetizma" Sanje Paripović Krčmar predstavlja sveobuhvatnu analizu sonetološke problematike u modernom i savremenom srpskom pesništvu. Autorka istražuje kanonizaciju i dekanonizaciju soneta, te kompleksnost odnosa između sadržaja i forme ovog stalnog pesničkog oblika. Knjiga pruža uvid u različite individualne glasove, funkcije i formalne transformacije soneta, prikazujući kako se forma fiksirana tradicijom može prilagoditi različitim poetičkim potrebama.

Sonet je stalni oblik pesme koji ne prestaje fascinirati pesnike od XIV veka do danas. Velika proširenost upotrebe i kontinirano trajanje sa kratkim padom u doba avangarde, nije moguće do kraja racionalno obja­sniti. Pokušavalo se to njegovom numerološkom strukturom, osobenim sonetnim preseko 8:6, koji liči na zlatni presek a nije, vezom sa stro­fom kancone u kojoj se smenjuju dve različite muzičke fraze, elastičnošću unutrašnje kompozicije koja dopušta različite kombinacije i okrete unutar zadatog okvira.
Knjiga Sanje Paripović Krčmar Tragom srpskog sonetizma tematizuje sonetološku problematiku na korpusu modernog i savremenog srpskog pesništva: kanonizacije i dekanonizacije, uprošćavanja i usložnjavnja, unutrašnjeg sklada ili nesklada između sadržaja i oblika; igre i kombinatorike sa oblikom. Pokazuje kako oblik čija je forma fiksirana tradicijom može zadobiti različite individualne glasove, funkcije, i formalne transformacije. Gotovo sva problemska pitanja koja se javljaju u ra­zmišljanjima o sonetu mogu se pronaći u analizi pojedinačnih sonetnih opusa srpskih pesnika, a pogled se sa jednog opusa širi na druge u istom periodu, približavajući se istoriografskom prikazu. Na rubovima knjige su dva rada, jedan koji daje uvid u početke srpskog sonetizma, i drugi koji daje prikaz knjige o morfologiji srpskog sonetizma od njegovih početaka. Knjiga, zbornik studija o srpskom sonetizmu, za radove ove vrste neočekivano lepo je stilsko-jezički oblikovana, lako se čita i pruža saznanje kroz zadovoljstvo. Sve to, problematika, analitičko-istorijski pristup, stil, čine je dostojnom čitalačke pažnje. Nikola Grdinić

Pošalji