zavera budala

ZAVERA BUDALA

Džon Kenedi Tul
Jedini roman Džona Kenedija Tula, Zavera budala ubraja se u klasike moderne američke književnosti i predstavlja oštru parodiju modernog društva i besmislenih revolucija.

Pulicerova nagrada za književnost.


Upoznajte Ignacija Ž. Rajlija, intelektualca nezainteresovanog za ljubav i zaposlenje, plemenitog krstaša u ratu sa američkim snom. Običnim građanima Nju Orleansa čini se da je momak pomerio pameću. Ignacije se ne obazire na to. Korpulentni tridesetogodišnjak živi kod majke i posvećeno zapisuje svoj opus magnum u školskim sveskama koje krije ispod kreveta. Ali mama ima neprijatno iznenađenje za njega: Ignacije mora da pronađe posao. Ne posustavši pred izazovom, on novo zaposlenje koristi da nastavi svoju misiju protiv modernosti, rada, neznanja i poroka – a sada je naoružan gusarskom kapom i kolicima s hot-dogovima!

„Vrhunsko delo, komedija epskih razmera, gromoglasna lavina od knjige.“ Washington Post

„Ma koliko urnebesno smešna, Zavera budala je ozbiljno, važno delo.“ Los Angeles Herald Examiner

„Jedna od najduhovitijih knjiga ikada napisanih. Smejaćete se do suza.“ New Republic

Džon Kenedi Tul, ZAVERA BUDALA

16.02.2020.

Ignacio je junak veći od samog romana a smena satire, groteske i najnižih vidova komedije je zaslepljujuća. ,,Zavera budala” je briljantno i nemilosrdno delo i slobodno možemo reći da je pred čitaocem moderni klasik. Detaljnije

Pošalji