zašto seks nije bitan

ZAŠTO SEKS NIJE BITAN

Olivija Fejn
Zašto seks nije bitan, autorke Olivije Fejn neophodna je i kontroverzna knjiga u ovim zbrkanim vremenima – u prezasićenom društvu u kojem smo opsednuti sobom, u društvu koje nas uverava u to da seksualna želja i seksualno zadovoljstvo nisu samo centralni doživljaji ljudskog bića, nego da su duboki i smisleni. Seks jeste ugodan i mnogim ljudima je potreban zarad njihovog osećanja blagostanja. Ali da li je i više od toga?

Da li seks ima veze s ljubavlju? Je li povezan sa lepotom? Da li je seksi sve ono što podrazumeva prelaženje preko granica? Ili je ipak produhovljen?

Predočavajući kako su tokom vekova, i u raznim kulturama, autori, psiholozi i filozofi poimali intimne odnose, Olivija Fejn dolazi do današnjeg kapitalističkog doba kojem je neizmerno potrebno da izjednači sreću sa zadovoljstvima. Seks je postao sveprisutan, stigmatizovan i destigmatizovan u jednakoj meri, a koristi se i za prodaju proizvoda, izbor partnera i definisanje nas samih.

Zašto seks nije bitan neophodna je i kontroverzna knjiga u ovim zbrkanim vremenima – u prezasićenom društvu u kojem smo opsednuti sobom, u društvu koje nas uverava u to da seksualna želja i seksualno zadovoljstvo nisu samo centralni doživljaji ljudskog bića, nego da su duboki i smisleni. Seks jeste ugodan i mnogim ljudima je potreban zarad njihovog osećanja blagostanja. Ali da li je i više od toga? Autorku ne zanima puko seksualno zadovoljstvo, zanima je ljubav kao duboka želja da se na iskren, otvoren i velikodušan način upozna drugo ljudsko biće. Preveliki naglasak na seks nas je iskvario, te smo zaboravili šta znači zapravo voleti. Seks je izgubio staru, dobru bliskost i postao masovna i društveno povezana aktivnost. Pobrkali smo pojmove ljubavi i seksa, te stvorili izvor svih naših patnji. Moramo ponovo naučiti da volimo.

Pošalji