zašto se parovi svađaju

ZAŠTO SE PAROVI SVAĐAJU

Mira Kiršenbaum
Autorka nekoliko bestselera i stručnjak za veze Mira Kiršenbaum u knjizi Zašto se parovi svađaju ispituje dinamiku moći u vezama i podučava parove kako da pomoću njenog metoda u tri koraka okončaju borbe za moć i ponovo pronađu put do ljubavi.

Autorka nekoliko bestselera i stručnjak za veze Mira Kiršenbaum ispituje dinamiku moći u vezama i podučava parove kako da pomoću njenog metoda u tri koraka okončaju borbe za moć i ponovo pronađu put do ljubavi.
Kako dvoje ljudi kojima je istinski stalo jednom do drugog završe u narušenom odnosu, prožetom neprijatnostima?
Svaki par se u jednom trenutku tokom veze suoči sa sukobom, a često je koren problema u tome što ne ispunjavamo svoje potrebe. U početku ćemo pokušati da ga rešimo koristeći se razumnim zahtevima ili barem nagoveštajima izrečenim ljubaznim tonom. Ali kada nam to ne pođe za rukom, osećamo se nemoćno, što opet dovodi do uzdaha, kolutanja očima, tišine, suptilnih spuštanja, uvreda, pa čak i pretnji. To su potezi moći. Iako često nenamerno povlačimo poteze moći, rezultat je uvek isti: partner će se osetiti nemoćno i pokušaće ponovo da se osnaži. Ova beskrajno destruktivna dinamika i te kako narušava odnose, ponekad i trajno.Stoga nam Kiršenbaumova otkriva efikasniji način za rešavanje problema bez konflikta, koji je razvila na osnovu višedecenijskog rada kao terapeut za partnerske odnose. Umesto da se služimo potezima moći kada shvatimo da ih i partner koristi, možemo postupiti drugačije, zbog čega ćemo oboje biti zadovoljni. Tako ćemo ujedno ublažiti vlastitu bol, udovoljiti neispunjenim potrebama i vratiti svoju vezu na pravi put.

Pošalji