zašto se niste ubili
rasprodato

ZAŠTO SE NISTE UBILI

Viktor Frankl
„Zašto se niste ubili“ je memoarska proza, ali i važan i uticajan filozoski esej o prevladavanju užasa rata i užasa nepostojanja smisla. Frankl tvrdi da ne možemo da izbegnemo patnju, ali možemo da biramo kako da se nosimo sa njom, kao i da pronađemo smisao u njoj.

Između 1942. i 1945. godine, Frankl je bio zatočen u četiri različita konclogora, uključujući Aušvic. „Zašto se niste ubili“ je memoarska proza, ali i važan i uticajan filozoski esej o prevladavanju užasa rata i užasa nepostojanja smisla. Frankl tvrdi da ne možemo da izbegnemo patnju, ali možemo da biramo kako da se nosimo sa njom, kao i da pronađemo smisao u njoj. Zato je „Zašto se niste ubili“ i dan-danas jedna od retkih i najglasovitijih pohvala čoveku i njegovim mogućnostima prevladavanja tamnih i mučnih životnih okolnosti.Logoterapija je psihoterapeutski pravac, ali i praktično umeće pronalaženja i osnaživanja smisla života. U njenoj osnovi leži uverenje da su ljudska bića, mimo potrebe za zadovoljstvom ili moći, iznad svega bića koja su oblikovana traganjem za smislom kao svrhom i najvrednijim stupnjem samoostvarenja. Ova veština razvijana je nakon jednog od najužasnijih poglavlja istorije čovečanstva, u vremenu koje je istovremeno predstavljalo iskorak iz užasa jednog iskustva, ali i nagovestilo mnoge specifično savremene probleme sa kojima se ljudsko biće suočava i koje teži da prevlada. Zato su dela Viktora E. Frankla, uglednog bečkog psihijatra i neurologa, nezaobilazni sadržaji za upuštanje u možda i najvažniju životnu potragu.

Pošalji

ZAŠTO SE NISTE UBILI

Smiljana Karamarković
★★★★★
19.05.2022.
Intrigantan i izazovan naslov koji vodi u čitanje, za mene, remek dela. Malo je reći koliko ova knjiga nadahnjuje, čak u momentima i izvuče osmeh na lice, uz svu težinu koju priča nosi...savršentvo koje se čita u dahu. I toliko, toliko primenjiva i dan danas, možda više nego ikada...❤