tu

TU

Ana Ristović
"Tu" je knjiga pesama Ane Ristović koja duboko zaranja u potragu za čudesnim mestom koje se naziva "tu". Autorka nas vodi kroz različite svetove i dimenzije, istražujući to mesto kako na kopnu, tako i na moru, unutar sebe i u spoljnjem svetu, u daljini i blizini. Ovo mesto se pojavljuje kako u svakodnevici koja se mora prihvatiti, tako i u snoviđenjima koja neizostavno oblikuju stvarnost. U knjizi "Tu" Ana Ristović nas vodi kroz različite prizore, bilo da su inspirisani kineskom kulturom, mediteranskim pejzažima ili beogradskim vidicima.

Cela knjiga pesama Ane Ristović Tu nastoji da osmisli, prepozna i izgovori to čudesno mesto za koje se, bez ostatka, može reći tu.
To mesto se u pesmama Ane Ristović traži i na moru i na kopnu, i u sebi i u svetu, i u daljini i u blizini, i u svakodnevici s kojom se mora i u snoviđenjima bez kojih se ne može ni u svakodnevici ni u poeziji, i u kineskim prizorima i u mediteranskim ili beogradskim vidicima. Ali se najpre i najjednostavnije nalazi u samoj poeziji, kao stajnoj tački iznijansiranog unutrašnjeg i uzburkanog i mnogostranog spoljnjeg sveta.Uzbudljivei raznolike slike ove poezije produžavaju se u knjizi pesama Tu crtežima Ane Ristović koji stoje u najdubljoj vezi sa samim pesamama na koje se odnose.„Knjige čitati sporo“, kaže pesnikinja u pesmi „Usporavanje“. Pesnikinja poziva na sporost da bi se opazila punoća sveta, ali i da bi se jednako precizno opazili prizori praznine u njemu. I bez te njene preporuke, ova knjiga se čita sporo, sa zapitanošću koja traje, s prodornošću koja vas ne napušta, sa slikama koje ostaju.

Pošalji