zaljubljen u rim ljubavna afera sa večnim gradom
rasprodato

ZALJUBLJEN U RIM: LJUBAVNA AFERA SA VEČNIM GRADOM

Mark Tedesko
"Zaljubljen u Rim" spada u one retke knjige posle kojih biva jasnije zašto se toliko ljudi zaljubilo u Večiti grad burne istorije i velikih promena, uprkos svim njegovim nedostacima. Ovaj putopis je podeljen na poglavlja u kojima čitalac aspekte umetnosti, kulture, istorije i sadašnjosti doživljava očima pisca i stanovnikâ Rima, prošlih i sadašnjih, i tako postaje deo magičnog sveta gde mesta, spomenici i umetnici oživljavaju sa svakom pročitanom stranicom.

„Odupirao sam se, ali me je iznova privlačio. Nisam dolazio, ali me je prizivao. Povukao sam se, ali me je proganjao. Čak sam ga i odbacio, ali me nije napustio...“

U knjizi "Zaljubljen u Rim" putovanje započinje tako što čitalac prati autora koji, stojeći otvorenih usta ispred Mikelanđelovog Mojsija, gotovo da čuje kako umetnik viče na svoje delo: „Progovori!“ Odatle započinje odiseja čuda: šta je pozadina priče o Fontani di Trevi, o onoj steni usred Foruma, o sveštenicima i časnim sestrama kojih ima posvuda, o svemu na šta čovek nailazi i čemu se divi, gde se turisti fotografišu.Autor i čitalac potom nastavljaju da istražuju život na trgovima, druže se sa uličnim izvođačima, doživljavaju istoriju svim čulima, lutaju Rimom, posmatraju strance, otkrivaju jedinstvena mesta gde se dobro jede, razgovaraju sa Rimljanima, istražuju kuće Nerona, Avgusta i Livije, susreću duh Karavađa i ćaskaju sa iseljenicima…"Zaljubljen u Rim" predstavlja virtuelni obilazak magičnog grada koji očara svakoga ko stupi na njegove istorijom bremenite ulice.

Pošalji