y

Y

Milorad Novaković

(Y - PROPRATNI TEKST ZA SAJT)

Iz besede akademika, prof.dr. Borisa Senkera o stvaralaštvu Milorada Novakovića:

Ovo što Milorad Novaković piše jeste i pismo, jeste roman, ali se to može i govoriti, i to na raznim skalama.
Njegov me dijalog fascinira na način na koji likovi jedni druge fasciniraju, i to vrlo širokim rasponom govora, s jedne strane duboko ogrezlim u svakodnevicu, uličnom žargonu i psovki…

 

Mihajlovi putevi ka osvajanju samoće

Iz večite borbe koja započinje onog dana kada svaki došljak stupi na gradsku kaldrmu, iz topline duše koju greje sećanje na zavičaj a hlade prestonička svetla, iz straha od ulaska u arenu surovih pravila javnog morala i pojedinačnih gorkih sudbina iznikao je film-roman Y Milorada Novakovića…

Jelena Dilber

Onako kako treba

…Okrećem se, vidim mrak i pozornicu i sve likove iz Ipsilona kako se smeju, plaču tako sigurni u hronologiju izgovorenih reči. I ja sam tu među njima. Osećam ih. Pokušavam da vidim dalje, van pozornice. Pokušavam da uhvatim Mišu dok sedi na nekoj stolici u praznom i mračnom teatru. Hoću da ga nađem, sednem kraj njega i upitam ga: Koji si ti Mišo od svih ovih? Znam da si ti Mihajlo... NE... Ti si... Ti si svi oni... Opet sam upao u zamku ovog ludog pisca. Ipak on sedi negde u mračnom teatru i šapuće da sam i ja deo ovog filma. Opet je uspeo.

Mišo, možda me nećeš razumeti, ali bih strašno voleo da je sad proleće, da sednemo negde i popijemo po lincuru. Ja ću ćutati, a ti ćeš režirati ovaj Ipsilon na moje oči. Strahovito, melanholično, zabavno i tužno.

Onako kako treba.

Dylan Horman

Pošalji

Y - Milorad Novakovic

Serbian Reader
★★★★★
22.08.2020.
Milorad Novaković ¬– Y Jednog dana kad odrasteš, kad budeš pametan, shvatićeš neke stvari. Shvatićeš da život nije ono što ti hoćeš, nego ono što on zaista jeste i da smo mi deo života, i ti i ja, i svi drugi, baš onakvi kakvi jesmo. Shvatićeš i da je život u isto vreme i uspeh i poraz, i bol i radost, i sreća i tuga, i sve... i istina i laži, neiskvarenost i pokvarenost, i ko zna šta sve ne još, i da to sve uvek ide zajedno. Uvek ista reka u kojoj svi zajedno plivamo. Film-roman o čoveku koji je tražio put i putu koji je tražio čoveka Svi imamo predrasude o delima autora sa naših prostora. Ovo je tek drugi put da čitam nešto što je stvoreno na jeziku kojim govorim (ne računajući dela koja sam čitao tokom školovanja). I ovo je drugi put da sam se prijatno iznenadio. Ono što obično čitam se u potpunosti razlikuje od ovog sa čim sam se susreo. Danas želim da vam predstavim film – roman po imenu Y. Radnja prati studenta Mihajla. Iz jednog bosanskog grada, siromašni mladić dolazi u prestonicu. Tada započinje studije ekonomije, I kreće nekim potpuno drugim putem. Tokom studiranja se menja iz korena I postaje potpuno druga osoba. Vreme radnje jeste kraj sedamdesetih godina prošlog veka. Bilo je zanimljivo čitati o vremenu o kojem gotovo ništa ne znam. Nakratko sam osetio delić atmosfere tog doba. Ono što je takođe interesantno jeste da sam I ja ove godine upisao fakultet, I da za manje od dva meseca odlazim novu sredinu. Tako da mi je ovaj roman dobro došao u ovom trenutku kao neko pismo ili upozorenje da ne krenem pogrešnim putem. Mihajlo se tokom studiranja dosta promenio. Postaje iskusniji I zreliji, u tom periodu kroz njegov život prolazi jako puno likova (pre svega žena I to starijih). Lakšim putem uspeo je da stekne ono o čemu je mogao samo da sanja. Moralno je posrnuo. Krenuo je putem samoće. I na kraju ostao sam. Odlaziš? Gde, ako nije tajna? Na početak. Nazovimo to mesto tako. Ono što je fascinantno jeste to što je ceo roman napisan u dijalozima, takođe se tu nalaze I didaskalije. I sam roman se sastoji od tri čina. Po svojoj formi ovo delo jeste drama, ali je Milorad Novaković to nazvao drugačije. Tokom čitanja naići ćete i na poeziju, na različite dijalekte. Milorad je na vrlo unikatan način uspeo da izgradi likove, ali I sasvim novu dimenziju tog vremena. Izadjite iz svoje zone komfora I pročitajte nešto za šta niste verovali da će te ikada pročitati. Proleće. Najveća zagonetka ovog romana jeste upravo njen naslov. Šta zapravo predstavlja Ipsilon (Y), nisam siguran. Mislim da označava dva puta, jedan je onaj koji predstavlja grešku, a drugi je onaj koji nas čeka posle načinjine greške.