vuk

VUK

Leo Karu
Nasilje i smrt stigli su u zemlju pod Severnim nebom, a dve sasvim različite rase oživeće vekovnu mržnju i strah. U vrtlogu bezumnog rata suprotstavljene vođe vodiće svoj narod do pobede.
Severno od crne reke, prostire se zemlja bogata šumama i planinama, u kojoj živi drevna rasa. Njihovi životi mere se vekovima, a ne decenijama. Pogledom ulivaju strah u kosti, a neprijatelj umire sa njihovim imenom na usnama: Anakimi. Na drugoj obali reke, prostire se zemlja Južnjaka, koji žive za trenutak, željni bogatstva i moći. Iako njihova veština nije dorasla bezgraničnoj ambiciji, Južnjaci će se upustiti u pohod na Crno kraljevstvo.
Pošalji

VUK

Valahiru
★★★★★
10.06.2022.
Vuk je prvi deo serijala Pod nebom severa. Atmosfera na samom početku je mračna, dok nas pisac kroz oluju i senke uvodi u svoj svet. Nisam očekivao puno od ove knjige, tako da sam zadovoljan celokupnim utiskom. Na par mesta je bilo reči i delova koje bih izbacio, jer su odavale mlak utisak celom delu, ali je generalno dobro sve "ispeglano" i sastavljeno u zanimljivu priču. Bilo je i rečenica koje su užasno sklopljene. Nisam bio siguran da li je u pitanju pisac ili prevodilac, ali je bilo izraza koje ne bih nikada koristio u ovom žanru. Stil nije komplikovan, ni poetičan, te ga može svako čitati sa razumevanjem. Priča kao priča je zanimljiva i kao stvorena za vikend čitanje, što je bilo i slučaj sa mnom. Likovi su uglavnom snažni, svaki zanimljiv na svoj način. Celokupna radnja se manje-više svodi na rat ili planiranje rata. Pisac je uspeo da svojim likovima izvuče željene emocije i naše reakcije. Mnogi su mi se dopadali, dok sam neke naučio da mrzim i želeo sam njihov pad. Pred nama je veliki rat, koji započinje već na prvim stranicama knjige. Pratimo legije Crnog kraljevstva, dok marširaju u bitku, smrt i jad. Svet je podeljen na dve zemlje, dva naroda. Severno od crne reke, prostire se zemlja bogata šumama i planinama, naseljena drevnom rasom koja uliva strah drugima - Anakimi. Na drugoj obali prostire se zemlja Južnjaka, željnih bogatstva i moći. Uprkos manjku veštine i snage, Južnjaci se upuštaju u pohod na Crno kraljevstvo. Kroz stranice ove knjige bio sam svedok velikog rata, prepunog spletki, krvi, mračnih tajni, ali i ljubavi i nade. Dopao mi se način na koji je pisac osmislio spletke i izdaje. Već prva izdaja je bila iznenadjenje za mene, ali sam ubrzo shvatio da je sve zaista povezano i dobro osmišljeno. Kako radnja dalje teče, sve više vas uvlači u sebe i tera vas da se interesujete za ishode. Tera vas da pročitate tu "još samo jednu stranu", sve dok se ne nadjete na poslednjoj stranici. Druga polovina knjige bila je daleko bolja od prve, što je i popravilo utisak. Kraj ostavlja puno pitanja i želju da nastavim dalje. Nadam se da će izdavač prevesti i drugi deo ovog serijala pod nazivom "The Spider".