vuk dositej orfelin

VUK DOSITEJ ORFELIN

Đorđe Manić
"Vuk Dositej Orfelin" je uzbudljiv roman Đorđa Manića koji istražuje živote trojice mladih protagonista, Vuka, Dimitrija i Zaharija, čiji putevi se isprepliću na neobičan način. Naslov knjige, "Vuk Dositej Orfelin", odražava glavni junakov nadimak i istovremeno predstavlja centralnu temu romana. Vuk, ljut i razočaran, želi miran život, ali ga životne okolnosti primoravaju da postane član tajanstvene ulične čete kako bi zaštitio svog brata. "Vuk Dositej Orfelin" je priča o prijateljstvu, mladalačkim ljubavima i odrastanju, prožeta urbanim motivima beogradskih ulica, sarkastičnim opaskama likova i popkulturnim humorom.

Vuk je ljutit i razočaran. Sve što želi, jeste da vodi miran život. Ali životne okolnosti ne žele da on miruje.. Zato će morati da prekine svoje mirovanje i, kako bi zaštitio brata, postane član jedne tajanstvene ulične čete.
Dimitrije nije samo običan srednjoškolac. Niti je njegova gimnazija obična škola. On je profesionalni fudbaler koji pohađa Filološku gimnaziju. Kud ćeš gore od toga? Međutim, iza zanosnog osmeha natopljenog cinizmom, ovaj momak krije tajnu za koju veruje da mu može, ako joj da na značaju, pokarabasati baš sve planove. A planovi su da planova nema.
Zaharije je dečak vedrog duha, autor jutjub „Ordelin sred srede". Dane provodi u osmišljavanju sadržaja za svoj kanal i slušanju muzike svoje pop dive Sije. Kreativni pacifista u njemu doći će na poprište pravog duševnog boja kad ga stečena popularnost prisili da, baš poput ubrzanog snimka na filmskoj traci, ubrza proces svog sazrevanja. Ali mrak je blizu. Imrak ga ceka.Šta njih trojica mogu imati zajednicko, osim Filološke gimnazije i čudnovate devojke s nesvakidasnjim darom?Pa, ne mnogo toga. Ali, istovremeno, sve•VUK DOSITEJ ORFELIN omaž je prijateljstvu i mladalačkim ljubavima, istkan od važnih omladinskih tema i još važnijih dijaloga. Prožeta urbanim motivima beogradskih ulica, natopljena sarkastičnim opaskama likova i popkulturnim humorom, oprečna kako stilski tako i sadržajem, ova topla priča o odrastanju, pronalaženju svrhe, borbi sa unutrašnjim jadima, bolu tamo gde razumevanja nema, i gubitku gde nedostaje praštanja, uvodi čitaoce u jedan drugačiji Beograd, pun misterioznih ličnosti i jos tajanstvenijih pojava.Da li svet kakav vidimo izvire iz nas samih ili smo mi njegova tvorevina?

Pošalji