vruć pas i drugi eseji
528 rsd660 rsd
Ušteda 132 rsd (20%)
Sve cene su sa uračunatim PDV-om.
- +

VRUĆ PAS I DRUGI ESEJI

V. Despotov
Podelite:
Knjigu "Vruć pas i drugi eseji" je priredio i pogovor napisao Gojko Božović koji tvrdi da je Despotov bio jedan od prvih srpskih pisaca koji govore o kraju veka i svakako među najpronicljivijim koji to čine, sa dubokim uvidima, sa istinskim znanjem stanja stvari, sa poznavanjem novih medija i tehničkih moći.
U prvom delu knjige nalaze se eseji iz knjige "Vruć pas", objavljene 1985. u izdanju Matice srpske, dok drugi deo knjige donosi eseje objavljene tokom 80-tih i 90-tih u periodici, predgovore i pogovore, kao i neke eseje iz zaostavštine. Najznačajnija celina u drugom delu knjige je serija "Konac dvadesetog veka", objavljeni u Letopisu Matice srpske od 1982. do 1985. godine.
Eseji "Vruć pas" u podnaslovu imaju niknejm "Avanturstički eseji", te predstavljaju literarni "on the road" po evropskim i američkim prostorima modernosti. "Konac dvadesetog veka" daju zanimljiv uvid u kraj neočekivanog doba, dok "Poezija na satelitu" promišljaju poziciju poezije, kao i književno jugoslovenstvo.
"Vruć pas i drugi eseji" govore o homo-mutantu koji se u našem vremenu promenio toliko da više uopšte ne odgovara tradicijskim očekivanjima koja imamo pod pritiskom zatečenog humanističkog idealizma. Vojislav Despotov je video da se tu dogodilo nešto kardinalno novo i drugačije, i o tome je svedočio na način koji je upečatljiv, zanimljiv i nov u savremenoj srpskoj književnosti.
Pošalji