vrli novi svet

VRLI NOVI SVET

Oldos Haksli

Ovo izuzetno važno djelo Oldousa Hakslija, jedno od najznačajnijih djela svjetske književnosti, Vrli novi svijet, predstavlja snažnu viziju neuravnotežene, no tehnološki napredne budućnosti u kojoj se ljudi genetski uzgajaju, društveno indoktriniraju i farmakološki anesteziraju da bi se što pasivnije odnosili prema autoritarnom poretku – sve po cijenu njihove slobode, ljudskosti, pa čak i duše.
Haksli je čovjek neprevaziđenog talenta: podjednako umjetnik, duhovni tragalac, i jedan od najpažljivijih posmatrača ljudske prirode i civilizacije u istoriji književnosti.

Da li cenzura čini knjige popularnijim?

16.06.2023.

Zamislite samo koliko je jako zakolutao očima Vilijam Senki, rektor Koledža Sv. Albana u španskom Valjadolidu, kada mu je sredinom 17. veka bilo povereno da pročita devetsto stranica opsežan tom sabranih dela Vilijama Šekspira i odluči da li je knjiga dostojna da se nađe na policama te katoličke obrazovne institucije. Jezuitski seminar u Valjadolidu, poznat i pod imenom Engleski koledž, bio je u to vreme zadužen za edukaciju misionara posvećenih vraćanju Engleske u okrilje Katoličke crkve. Detaljnije

Pošalji