vreme je siledžija

VREME JE SILEDŽIJA

Dženifer Igan
"Vreme je siledžija" je roman Egan Dženifer o važnosti svake individualne borbe i njenom značaju. Egan nam daje katalog likova sa koji vode svoje lične borbe, a one utiču jedna na drugu, među njima su heroinski zavisnik, kleptomanka, muzički producent koji se bori sa impotencijom. Roman "Vreme je siledžija" je roman o neprestaoj borbi sa Vremenom koje uvek na kraju dođe po svoje.

Od romantičnih prijateljstava koje kriju ljubav, preko preljuba koje razaraju porodice, do neutaživih čežnji za voljenom osobom koje samo blesnu i tako naglo i bolno se zauvek ugase, sudbine i slučajevi
sa stranica romana "Vreme je siledžija" hoće da kroz nekoliko vremenskih ravni prikažu kako ne postoji lična borba neke usamljene individue koja u svojim porazima i pobedama nije epska i zadivljujuća i koja ne utiče na sve druge borbe oko nje. Galerija likova se susreće i rastaje iz priče u priču i njihove egzistencije se, nekad fatalno i destruktivno, nekad oplemenjujuće i spasonosno, sudaraju u narativima koji silovito i upitno dokazuju nedokučivost života.
Beni Salazar je vremešni muzički producent koji se bori sa impotencijom i priznanjem da je izneverio svoje pankerske ideale iz mladosti, zarad profita. Prelepa Saša, njegova pomoćnica, kleptomanka, devojka koju je burna mladost stigmatizovala i odredila, bori se sa svojom prošlošcu i porocima. Lui je kokainski ovisnik, zavodnik maloletnica, hedonista i jedan od najmocnijih ljudi muzičke industrije, ali na samrtnoj postelji ne može izbeci gorcinu nevolja koje je posledično izazivao. Ostali likovi u ovom romanu manje ili više gravitiraju oko Benija, Saše i Luia, ali svakom od njih pruženo je dovoljno prostora da ispričaju kako je Vreme, taj siledžija koji dolazi nepozvan i otima šta mu se prohte, pokucalo na njihova vrata, s računom u ruci.
"Vreme siledžija" je Frenzenu preotelo Pulicerovu nagradu i time postala deo jednog od najvecih skandala u americkoj post 11/9 literaturi.

Pošalji