vračara

VRAČARA

Mari Ndjaj
Vračara Mari Ndjaj je neobična knjiga koja kroz ideju vračara zapravo govori o neprilagođenosti, različitosti i potrebi roditelja da svoje ambicije filtriraju kroz sopstvenu decu. Vračara je roman koji duboko promišlja identitet.
Akcijske cene važe samo za minimalnu kupovinu od 1000 din i odnose se na knjige sa ove akcije. Zbog ograničenih količina, ne garantujemo dostupnost svih artikala. Akcija traje od 12. do 31. oktobra.

Naslov originala: La sorci?re / Marie NDiaye

Lisi nije darovita čarobnica. Međutim, njene dve ćerke se pokazuju izvanredno obdarenim u toj veštini. Lisi koristi svoje ćerke da bi ostvarila svoja davnašnja htenja i nade. Uzbudljiva razmena identiteta počinje…“Kada su moje kćeri navršile dvanaest godina uvela sam ih u tajne moći. Tajne, nije baš prava reč, pošto one nisu ni znale da takve moći postoje. Ja sam ih od njih krila (pošto smo istog pola pred devojčicama, drugih tajni nisam imala). Kako su devojčice rasle tek naslućujući tu realnost, bile su prilično ravnodušne prema njoj. Nisu shvatale da poseduju bilo kakve posebne moći, niti da je neophodno da njima, na neki način, ovladaju, baš kao što ih nije zanimalo da nauče kako se pripremaju jela koja sam im servirala. I jedno i drugo im je delovalo daleko i nezanimljivo. Međutim, one nisu ni pomišljale da se pobune protiv tih dosadnih časova. ”“Postavlja se pitanje u koje polje smestiti delo Mari Ndije – etničko, nacionalno, transnacionalno?… Glas Mari Ndije nemoguće je pridružiti bilo kojoj savremenoj književnoj struji posebno. NJeni romani ne dele ideologiju i estetiku pokreta négritude, niti su primer literature imigranata. Severnoamerički model multikulturalizma, kao što često biva slučaj, na njenom opusu otkriva svoju nepotpunost. Ipak, ona nije književno siroče – njeni romani ravnopravno nose kako estetiku novog romana, tako i postmoderne dileme identiteta.”Veronik Bone, AfriculturesMari Ndije je ovogosiŠnja dobitnica Gonkurove nagrade, za roman Tri moćne ženeŠESTI ROMAN ZNAČAJNE SAVREMENE FRANCUSKE KNJIŽEVNICE,OVENČANE NAJUGLEDNIJIM PRIZNANJIMA - FEMINA (2001) I GONKUR (2009).
Pošalji