vizantijska kultura

VIZANTIJSKA KULTURA

Aleksandar Každan
Aleksandar Každan, u svojoj knjizi Vizantijska kultura, predstavlja jedinstvenu pojavu u vizantijskim studijama, jednoj još uvek akademski mladoj i malobrojnoj disciplini, imajući u vidu dugotrajnost Rimskog cartva sa središtem u Novom Rimu – Konstantinopolju, i raznovrsnu raskoš njegove književnosti.

Vizantijska kultura koju Aleksandar Každan predstavlja u ovoj knjizi shvaćena je u najširem značenju. Od prirodne okoline koja je okruživala Vizantinca, preko slike odnosa u vizantijskom društvu i shvatanja vlasti, do osobenog pogleda na svet u koji je hrišćanstvo nerazdeljivo utkano ne pretvarajući nikako vizantijsku državu u teokratiju, a Vizantince u jednostrane i plitke bogomoljce.
Višestranost Vizantinca posebno pismenih i učenih ljudi koji su sebe smatrali Rimljanima, najbolje ilustruju dva završna poglavlja, posvećena vizantijskom umetničkom idealu, u razumevanju čijih se tananih detalja krije i suština vizantijske civilizacije i njene složene višeslojnosti, i odnosu Vizantinca prema novom i prema starom.

Pošalji