vidi nas sad

VIDI NAS SAD

Gejr Gliksen
Romanom Vidi nas sad, Gejr Guliksen osvetljava delove nas samih kojih smo često i više nego svesni, ali istovremeno i potpuno nespremni da ih prihvatimo i promenimo. Čitav roman jeste kao hod po žici, dinamičan, opasan, strastven, ali i duhovit u svojoj iskrenosti, čineći bizarnosti dopadljivima.

Vidi nas sad je roman protkan snažnim emocijama, humorom i neugodnim situacijama. U svom prepoznatljivom stilu, Guliksen pokušava da odgovori na večita pitanja o granicama slobode u ljubavnoj vezi i/ili braku: o tome koliko je lako vezati se za nekoga, koliko je lako izgubiti sebe u odnosu sa nekim drugim, a, na kraju, koliko je teško sakupiti krhotine sopstvene ličnosti kada se odnos raspe u komade.

Romanom Vidi nas sad, Gejr Guliksen osvetljava delove nas samih kojih smo često i više nego svesni, ali istovremeno i potpuno nespremni da ih prihvatimo i promenimo. Požuda isplivava na površinu kada se najmanje nadamo, u slučajnim susretima čije posledice postaju nemerljive. Iako pri prvom upoznavanju osećaju odbojnost jedno prema drugome, pedesetogodišnji Hans započeće opasan ples sa mnogo mlađom Harijet. Vođeni koreografijom ambivalentnih emocija njihov podijum proširiće se na područje porodice i na scenu uvući neželjene aktere. Čitav roman jeste kao hod po žici, dinamičan, opasan, strastven, ali i duhovit u svojoj iskrenosti, čineći bizarnosti dopadljivima.„U suštini mu se samo to dopadalo u celoj priči s njom, pomislio je kasnije, njihovo zajedničko razumevanje da nemaju ništa zajedničko.“

Pošalji