vernon trodon

VERNON TRODON

Viržini Depent
Vernon Trodon je prvi deo trilogije Viržini Depent. Ovaj roman nas vodi kroz život Vernena Trodona, prodavca ploča, koji ostaje bez svoje prodavnice. Dane provodi slušajući muziku I životareći od socijalne pomoći. Kada završi na ulici, buva uvučen u koloplet neverovatnih događaja. Vernon Trodon oštra je i satirična kritika francuskog društva.

ernon Trodon je bivši prodavac ploča koji ostaje bez svoje radnje usled pojave modernih tehnologija i ekonomske krize. Završava na socijalnoj pomoći i vreme provodi sam u svom stanu, surfujući po netu i slušajući muziku, sve dok mu u nekom trenutku ne ukinu pomoć i ne završi na ulici.

Tada započinje pravi rolerkoster događaja koji će Vernona provesti kroz najneverovatnije dogodovštine i suočiti ga sa likovima iz svih slojeva francuskog društva. Ovo je i oštra kritika koja kroz satiru i mračan humor prikazuje modernu Francusku koja je toliko konfrontirana iznutra da se nalazi na ivici eksplozije.

Pred vama je prvi deo trilogije ovenčan brojnim književnim nagrada, prodat u više od 400.000 primeraka i uvršten u najuži izbor za priznanje Men Buker za najbolji roman godine.

 

„Maestralno i briljantno. Pravo umetničko delo.“
Fransoa Buznel, L'Express

„U ovoj slici Francuske koja se raspada u mržnji i nesigurnosti, Viržini Depent dostiže vrhunac svoje umetnosti.“
Aleksis Broka, Le Nouveau Magasin littéraire

„Ljudska komedija današnjice u kojoj bi i Balzak mogao da uživa.“
Pjer Vavaser, Le Parisien

Viržini Depent, VERNON TRODON

28.07.2019.

Trodon je jak analgetik. Ubija bol i pomaže u odvikavanju od zavisnosti. Sudbina čoveka s takvim prezimenom ne može biti ružičasta. Vernon Trodon je antijunak, bivši vlasnik prodavnice ploča Revolver, kultnog pariskog mesta u kojem su se skupljali hipsteri i ljubitelji dobre muzike. Detaljnije

Pošalji

VERNON TRODON

Izgubiti Juliju
★★★★★
18.07.2022.
Vernon Trodon je bivši prodavac ploča, koji ostaje bez svoje radnje usled pojave modernih tehnologija. Jedno vreme živi u svom stanu od socijalne pomoći dok jednog dana ne ostane na ulici. Onda kreće snalaženje. Celokupna priča potvrđuje narodnu "možeš kako hoćeš, ali ne i do kad hoćeš." Baveći se tim poslom živeo je život "sex, droga & rock'nroll" i stvarni svet mu je izmakao. Junak je pravi primer "kasnog kočenja." Radnja romana je smeštena u Pariz, i protkana društveno-političkim prilikama i ne prilikama. "Žalosna strana negdašnjeg sjaja",kako nam spisateljica u jednom trenutku pojasni. Veliki broj likova koji su direktno ili indirektno povezani sa glavnim junakom dopunjavaju ovu tragi-komicnu radnju. Ovo je samo prvi deo trilogije koja se završava Vernonovim buđenjem, na brutalan način, svesti o stvarnom stanju njegovog života. Ostaje da pročitam ostale. Javljam utiske