velika ljubav

VELIKA LJUBAV

Vladimir Bala
Kratki roman kojim autor istupa u prve redove savremenog nihilizma i modernističkog apsurda. Oskudan u obimu stranica, ali preplavljen emocijama, depresijom, natopljen alkoholom. Roman bez dlake na jeziku, oličenje jedne borbe i nade.

Svojim kratkim romanom Velika ljubav, Bala istupa kao moderni Kafka. Kroz lik protagoniste Andrića, ovog savremenog nihiliste, Bala će na specifičan način opomenuti, ako ne svet, a ono bar dostupni mu mikrokosmos, i mapirati sve što je „iskočilo iz zgloba“, pa neće izostaviti ni samog sebe iz te skupine pogrešnosti. Melanholiju, maglovitost i depresiju svog lika, Bala vešto preseca duhovitim opaskama u monolozima aktera, od kojih svaki zrači autentičnošću.

Kao kontrapunkt pasivnom Andriću, već duboko ogrezlom u alkoholizam i depresiju, Bala postavlja Lauru, samohranu majku, kao oličenje entuzijazma i borbe i prikazuje nam njihov pokušaj ljubavne priče unapred osuđene na neuspeh, ali postavljene tako da ipak ostane ona poslednja stavka u Pandorinoj kutiji – nada.Šta je velika ljubav i u čemu je nalazimo? Ova sintagma, a ujedno i naslov samog dela, ostaje otvorena za interpretaciju čak i nakon što delo pročitamo.

Pošalji