večera za šestoro

VEČERA ZA ŠESTORO

Lu Min
Roman Večera za šestoro kineskog autora Lu Mina opisuje kužni oblak promena prouzrokovanih vratolomnom modernizacijom koja preti da proguta one koji nisu kadri da s njom održe korak. Šarolika lepeza junaka čini ovaj roman aktuelnim bez obzira u kom kutku planete živeli. Ovaj roman predstavlja vrhunski prikaz klasne i moralne podvojenosti kineskog društva i muke svih ostalih koji pokušavaju da se održe na površini u burnim vodama novog kineskog zida.

Roman Večera za šestoro opisuje kužni oblak promena prouzrokovanih vratolomnom modernizacijom koja preti da proguta one koji nisu kadri da s njom održe korak. Ispovedajući priču o dvoje samohranih roditelja i njihovoj deci Lu Min podiže zastor iza kog se otkriva život običnog čoveka u društvu sa najvećom stopom ekonomskog rasta. Poprište dešavanja je nepoznata industrijska zona, gde udavna isparenja grabe prolaznike za gušu, a vazduh je toliko težak da ga bezmalo možete okusiti.

Šarolika lepeza junaka – alkoholičar koji se ne miri sa promenama, devojka što sanja o begu iz učmale sredine i uključivanju u viši sloj društva, momak koga muči sopstvena seksualnost, žena rastrzana između vlastitih želja i tuđeg mišljenja... – čini ovaj roman aktuelnim u kom god kutku planete živeli, bez obzira na prepoznatljivi kineski pečat. Životi šestoro protagonista klize tamo-amo po vremenskoj skali, omogućavajući nam da kinesko društvo sagledamo iz više uglova, ali takođe i kao jedinstveni portret.

Dirljiv, ali nipošto tugaljiv, roman Večera za šestoro predstavlja vrhunski prikaz klasne i moralne podvojenosti kineskog društva, i muke svih onih koji pokušavaju da se održe na površini u burnim vodama novog kineskog čuda. Premda je ovo nesumnjivo savremena kineska priča, povremeno se stiče utisak kako pred sobom imamo delo čija atmosfera podseća na pripovesti iz doba evropske industrijske revolucije i ulice opervažene smogom, terajući nas da na časak zastanemo i zapitamo se – kolika je cena kineskog sna!
 

Pošalji